SUA, Marea Britanie şi alte ţări semnează un acord pentru a asigura securitatea Inteligenţei Artificiale

  • Statele Unite, Marea Britanie şi alte ţări au semnat un acord internaţional, considerat primul de acest gen, cu privire la modul de asigurare a securităţii inteligenţei artificiale împotriva utilizării neadecvate, susţinând necesitatea ca sistemele de AI să fie ”securizate de la design”.
  • Acordul, deşi neobligatoriu, conţine recomandări generale privind monitorizarea sistemelor AI pentru abuzuri, protejarea datelor împotriva manipulării şi verificarea atentă a furnizorilor de software, subliniind importanţa securităţii în faza de proiectare a inteligenţei artificiale.
157 afișări
Imaginea articolului SUA, Marea Britanie şi alte ţări semnează un acord pentru a asigura securitatea Inteligenţei Artificiale

SUA, Marea Britanie şi alte ţări semnează un acord pentru a asigura securitatea Inteligenţei Artificiale

Statele Unite, Marea Britanie şi alte ţări au dezvăluit duminică, ceea ce un oficial american de rang înalt a descris ca fiind primul acord internaţional detaliat privind modul de menţinere a securităţii inteligenţei artificiale faţă de actorii răuvoitori, pledând pentru ca companiile să creeze sisteme de AI ”securizate de la design”.

Într-un document de 20 de pagini dezvăluit duminică, cele 18 ţări au convenit ca companiile care proiectează şi utilizează AI, trebuie să o dezvolte şi să o implementeze într-un mod care să protejeze clienţii şi publicul larg de utilizări neadecvate.

Acordul nu are caracter obligatoriu şi cuprinde în principal recomandări generale, cum ar fi monitorizarea sistemelor de AI pentru abuzuri, protejarea datelor împotriva manipulării şi verificarea furnizorilor de software.

Cu toate acestea, directorul Agenţiei de Securitate Cibernetică şi Infrastructură a SUA, Jen Easterly, a declarat că este important faptul că atât de multe ţări au susţinut ideea că sistemele de AI trebuie să pună securitatea pe primul loc.

”Aceasta este prima dată când vedem o afirmare că aceste capacităţi nu ar trebui să fie doar despre caracteristici interesante dar şi despre cât de repede le putem aduce pe piaţă sau cum putem concura pentru a reduce costurile”, a declarat Easterly pentru Reuters, afirmând că ghidurile reprezintă ”un acord că cel mai important lucru care trebuie făcut în faza de proiectare este securitatea.”

Acordul este cel mai recent într-o serie de iniţiative - puţine având un impact real - ale guvernelor din întreaga lume pentru a modela dezvoltarea AI, a cărei influenţă se simte din ce în ce mai mult în industrie şi în societate în general.

Pe lângă Statele Unite şi Marea Britanie, ţările care au semnat noile directive includ Germania, Franţa, Italia, Republica Cehă, Estonia, Norvegia, Polonia, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Chile, Israel, Nigeria, Japonia, Coreea de Sud şi Singapore.

Documentul delimitează aspecte legate de modul de protejare a tehnologiei AI pentru a preveni preluarea de către hackeri şi include recomandări precum lansarea modelelor doar după teste de securitate corespunzătoare.

Documentul nu abordează probleme delicate referitoare la utilizările potrivite ale AI sau la modul în care sunt colectate datele care alimentează aceste modele.

Ascensiunea AI a generat o serie de îngrijorări, inclusiv teama că ar putea fi folosită pentru a perturba procesul democratic, a intensifica fraudele sau a duce la pierderea dramatică a locurilor de muncă, printre alte daune.

Europa este înaintea Statelor Unite în ceea ce priveşte reglementările privind AI, cu legislatori care lucrează la reguli AI. Franţa, Germania şi Italia au ajuns recent la un acord privind modul în care ar trebui reglementată inteligenţa artificială, susţinând ”auto-reglementarea obligatorie prin coduri de conduită” pentru aşa-numitele modele de bază ale AI, concepute pentru a produce o gamă largă de rezultate.

Administraţia Biden a fost presată de parlamentari să reglementeze AI, dar Congresul nu a făcut prea multe progrese în adoptarea unei reglementări eficiente.

Casa Albă a căutat să reducă riscurile AI pentru consumatori, muncitori şi grupuri minoritare printr-un nou decret prezidenţial în octombrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici