Un tramvai proiectat pentru Primăria Timişoara este premiat pentru inovaţie tehnologică la nivel european. Câte teste trebuie să treacă un tramvai înainte de a fi pus în circulaţie?

  • Bozankaya Otomotiv a fost premiată pentru inovaţia bateriei tramvaiului proiectat pentru Primăria Municipiului Timişoara.
  • Cu o lungime de 30 de metri şi o capacitate maximă de 251 de persoane (48 pe scaune şi 203 în picioare), tramvaiul produs de Bozankaya pentru municipiul Timişoara este unic şi are o eficienţă energetică crescută, fiind cu aproximativ 2.5 tone mai uşor decât vehiculele din aceeaşi clasă.
  • Tramvaiul de la Timişoara a trecut cu succes şi de încercările specifice desfăşurate în ţară, prin laboratoarele de încercări ale AFER (Autoritatea Feroviară Română), care au vizat, printre altele, testele de frânare, nivelul de zgomot în funcţionare, compatibilitatea electromagnetică şi de dinamică.
  • Şi Primăria Muncipiului Iaşi aşteaptă să pună în circulaţie tramvaie marca Bozankaya.
5290 afișări
Imaginea articolului Un tramvai proiectat pentru Primăria Timişoara este premiat pentru inovaţie tehnologică la nivel european. Câte teste trebuie să treacă un tramvai înainte de a fi pus în circulaţie?
Pe 26 octombrie, Bozankaya Otomotiv, parte din consorţiul turco-german Bozankaya-Sileo, a câştigat premiul ERCI (European Railway Clusters Initiative) la categoria „Best Large Enterprise” pentru inovaţia bateriei tramvaiului proiectat pentru Primăria Municipiului Timişoara.
 
„Prin aplicaţia bateriei de mare voltaj integrată în sistemul de conducere al tramvaiului este facilitată conducerea autonomă fără utilizarea suspensiei catenare; datorită conceptului de baterie bazat pe interacţiunea chimică litiu-ion, este posibil să conduci 63 de kilometri fără catenară, în condiţii de operare normală”, a declarat juriul ERCI, conform comunicatului de presă remis MEDIAFAX.
 
Juriul celei mai prestigioase instituţii în domeniul tehnologiilor sistemului feroviar european a apreciat soluţia alternativă vizând economia la costurile de investiţie în electrificarea  suspensiei catenare, întreţinere şi service a infrastructurii clasice, se mai arată în document.

57 de teste, realizate în toată Europa

Ca majoritatea tramvaielor achiziţionate în cadrul licitaţiilor, vehiculul proiectat şi construit pentru Timişoara nu este un produs de serie, ci unul unic, adaptat la cerinţele şi necesităţile locale de transport public.
 
Acesta respectă toate standardele impuse de Uniunea Europeană, încercările obligatorii fiind efectuate de laboratoare acreditate din Germania, Spania, Cehia, transmit reprezentanţii Bozankaya Otomotiv.
 
Conform specificaţiei tehnice avizate de Autoritatea Feroviară Română, au fost efectuate în total 57 de teste, cele mai importante fiind: testele statice şi dinamice pentru caroserie, realizate în laboratorul Cetest din Spania; încercările privind performanţele dinamice ale sistemului de tracţiune realizate la Timişoara de experţi ai TÜV SÜD Schweiz AG (Elveţia); testele de rezistenţă si de oboseală la cadrul de boghiu efectuate în 2 laboratoare, la IABG şi VZU, din Germania, respectiv Cehia.
 
România are, de asemenea, laboratoare acreditate pentru încercări şi măsurători în conformitate cu cerinţele acordului MRA-CIPM (Comitetul Internaţional de Măsuri şi Greutăţi). 

Componentele vin de la producători din UE

„Nu doar încercările tramvaielor sunt efectuate de laboratoare acreditate, notificate în Uniunea Europeană sau în cadrul AFER, dar şi componentele de importanţă critică folosite la construcţia tramvaielor de Bozankaya sunt furnizate de producători consacraţi din industria feroviară din UE”, a declarat Aytunç Günay, Preşedintele consiliului de administraţie al companiei Bozankaya.

Tramvaiul de la Iaşi, verificat de experţi UE

Primul vehicul care va ajunge şi la Iaşi se află în ultimele încercări şi verificări in situ, majoritatea încercărilor fiind desfăşurate sub supravegherea echipelor de experţi din cadrul organismelor notificate din Uniunea Europeană.
 
Bozankaya transmite că va livra 16 tramvaie la Iaşi, în cadrul unor proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile. Între timp, Bozankaya Otomotiv mai aşteaptă rezultatele licitaţiilor pentru alte 4 oraşe din România: Botoşani, Brăila, Galaţi şi Ploieşti.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici