VIDEO Un robot „plimbăreţ” a învăţat să ia decizii corecte. În lumea reală s-a descurcat şi mai bine decât în simulare

  • Cercetătorii de la Universitatea ETH din Zurich au inventat un robot drumeţ
  • Robotul cu 4 picioare a fost antrenat într-o simulare ca într-un joc video
  • Dus în lumea reală, robotul s-a descurcat şi mai bine ca în simulare
109 afișări
Imaginea articolului  VIDEO Un robot „plimbăreţ” a învăţat să ia decizii corecte. În lumea reală s-a descurcat şi mai bine decât în simulare

FOTO: YouTube Robotic Systems Lab

Practica bate teoria. O demonstrează un roboţel cu patru picioare scos la drumeţii.

Dacă antrenezi un robot într-o simulare să iasă din situaţii dificile, va putea să traverseze un teren dificil şi în viaţa reală. Este concluzia la care a ajuns Joonho Lee de la universitatea din Zurich. Lee şi echipa lui au creat un algoritm pentru reţeaua neurală care permite controlarea robotului. Mai întâi într-o simulare ca într-un joc video cu dealuri, trepte şi scări. Când robotul făcea o mişcare greşită era penalizat. Astfel, a învăţat să ia deciziile corecte.
 
Iar atunci când l-au dus în zona superbă din alpii elveţieni au descoperit că se descurcă de două ori mai rapid ca în simulare!
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici