Voci sintetice, identice cu cele umane. Tehnologia vine în sprijinul persoanelor care nu pot vorbi

  • Rupal Patel a fondat în 2014 compania VocaliD
  • Aceasta construieşte voci sintetice pentru persoanele care nu pot vorbi
  • Tehnologia a avansat încât e imposibil să distingi vocea reală de cea sintetică
103 afișări
Imaginea articolului Voci sintetice, identice cu cele umane. Tehnologia vine în sprijinul persoanelor care nu pot vorbi

FOTO: YouTube/Scientific American

Crezi că poţi face diferenţa între o voce generată şi una reală? E posibil să ai o surpriză.

Când vorbim despre voci virtuale, primele gânduri ne zboară la Siri sau Alexa. Însă aceşti asistenţi virtuali sunt noi apăruţi. Oamenii au încercat să creeze voci sintetice încă din secolul 18. Un inventator austro-ungar a creat o replica a corzilor vocale care putea articula o frază completă.
 
În prezent, o companie numită VocaliD a creat un sistem prin care inteligenţa artificială poate să creeze voci sintetice. Acestea sunt pentru a-i ajuta pe cei care vorbesc cu ajutorul unor aparate. Care sună identic indiferent de proprietar.
 
 
„Aceasta este o proteză vocală pentru cineva care nu poate să vorbească, de aici am început tehnologia şi acum putem să creăm voci artificiale şi pentru lucruri diferite care pot vorbi. Vocea oferă multe informaţii despre dimensiunile tale, despre obiceiuri. Eşti fumător? Eşti tipul de persoană care vorbeşte tare?”, spune Rupal Patel, fondator VocaliD.
 
Compania a înregistrat voci ale unor oameni care citeau 2.000 de fraze complexe. Astfel au putut să creeze un număr mare de profiluri de voce. Şi, cu ajutorul inteligenţei artificiale, pot să creeze voci sintetice care să sune aproape precum cele umane. 
 
„Am căutat şi tot căutat să găsesc pe altcineva. Am mers în parc şi am căutat în spatele copacilor. Este foarte dificil să îmi dau seama care parte este a mea şi care este virtuală.”
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici