Video VIDEO „Gândurile lui Cristoiu”: CCR a devenit un instrument. Iohannis a trimis bugetul dinadins. Schizofrenia Constituţiei face ca preşedintele să poată boicota administrarea ţării

Ion Cristoiu se aştepta ca preşedintele Iohannis să conteste bugetul pe 2019 la Curtea Constituţională, transformată în instanţa numărul 1 a României.

9967 afișări

Ion Cristoiu se aştepta ca preşedintele Klaus Iohannis să conteste bugetul pe 2019 la Curtea Constituţională, transformată în ultima perioadă, spune jurnalistul, în "arbitrul vieţii".

„Curtea Constituţională a devenit, repet, arbitrul vieţii. Până în 2003 a existat o prevedere constituţională corectă şi anume că deciziile Curţii Constituţionale pot fi infirmate cu două treimi din Parlament. Ori acum, acea aberaţie, Constituţia revizuită potrivit căreia Curtea... Curtea e alcătuită din oameni, nu discut că sunt politicieni, sunt oameni, ori întreaga istorie ne arată că niciodată ori zece oameni, nici o sută nu pot înlocui Parlamentul, democraţia. Iată că acum a devenit un instrument, domnul Klaus Iohannis a trimis dinadins, o să se lungească (...)”, a afirmat Ion Cristoiu, în contextul în care CCR a decis ca sesizarea preşedintelui, transmisă vineri, să fie discutată la 6 martie.

El a criticat reacţia moale a PSD la gestul preşedintelui, aratând că în acest partid, cu excepţia Olguţei Vasilescu, nu mai are nimeni un discurs agresiv ca al lui Iohannis.” Aţi văzut ei au răspuns, că beţe în roate. Păi când îţi spune ăsta că e bugetul ruşinii faci pulbere, ieşi în numele electoratului PSD şi îl mânânci şi tu la rândul tău”, a spus jurnalistul.

Ion Cristoiu a atras atenţia că, deşi tactica lui Iohannis de a întârzia bugetul nu e rea, el provoacă pagube economice uriaşe, iar responsabil în ochii electoratului va fi Guvernul, chiar dacă reprezentanţii PSD contraatacă prin mesaje la televizor. “Bugetul îl întârzie, sigur că va veni maşinăria pesedistă şi se va duce seara la televizor şi va zice, noi întârziem pensii şi nu mărim alocaţii din cauza preşedintelui. Dar încă o dată, pentru marea majoritate a populaţiei, inclusiv pentru electoratul PSD, responsabil pentru administrarea ţării, este pilotul adică Guvernul. (...) Pilotul la ora actuală pentru majoritatea populaţiei, e PSD, el este la guvernare”, a explicat jurnalistul.

Ion Cristoiu a reamintit că România este o republică semiprezidenţială, consacrată prin Constituţie, ceea ce-i permite şefului statului să ia unele măsuri nu tocmai corecte, fără să răspundă pentru ele.

“Schizofrenia Constituţiei face ca preşedintele să poată boicota administrarea ţării, fără să aibă responsabilitate. Aici este nebunia. Pentru că preşedintele poate să boicoteze bugetul, să respingă miniştri, teoretic şi practic absenţa miniştrilor a avut repercursiuni, dar electoratul nu a făcut legătura, stai puţin că nu au fost puşi de Iohannis, pentru că pilotul este Guvernul. Până şi dacă plouă prea mult şi inundă un sat de vină este Guvernul, că aşa e românul. Este o tactică foarte bună, dar în acelaşi timp, nu trebuie să uităm că PSD ştia acest lucru şi trebuia să facă bugetul din noiembrie. Aici a venit greşeala lor”, a explicat Ion Cristoiu.

În opinia sa, social democraţii nu au învăţat nimic după ce Iohannis a respins numirea lui Sevil Shhaideh ca premier şi au ajuns la mâna preşedintelui, care şi-a permis astfel să conteste bugetul sau să blocheze remanierea Guvernului.

“Dacă aţi observat dumneavoastră, decembrie 2016, cazul Shhaideh, a atras atenţia PSD să nu ajungă la mâna ăluia. A ajuns, a dat doi premieri peste cap, a făcut remanieri, cu bugetul, dacă era în noiembrie, foarte frumos, mai e până în februarie. Adică ei sunt cei care nu iau în calcul ca preşedintele să refuze, să încalce Constituţia, şi atunci asupra lor se vor repercuta anumite nenorociri, sigur că da, provocate de întârzierea bugetului. Dar e clar că SRI va funcţiona pe fostul buget, din punctul ăsta de vedere nu îl taie. Nu le taie încă bugetul pentru că rămâne varianta de buget veche discutată , aia de anul trecut şi atunci ei mai au bani”, a subliniat Ion Cristoiu.

Jurnalistul a ironizat discursul cu care Klaus Iohannis a ieşit în faţa naţiunii pentru a anunţa contestarea bugetului la CCR. Ion Cristoiu e de părere că textul nu a fost scris de Iohannis, ci de altcineva, iar preşedintele l-a citit fără să-i adauge o tuşă personală.

“Este limpede că nu este textul lui, el nu trăieşte textul de aia e şi slab politician şi textele astea cred că i le dă cineva şi el le recită şi nu am înţeles de ce pune accentele aşa. Un text, chiar şi scris de alţii, deşi nu există om politic pe lumea asta mare care să nu umble, de regulă, e un text pe care ăla îl trăieşte: Când iese ăla pe televizor, pe tanc, pe televizor, în piaţă, mulţimea începe să vibreze. La el nu vibrează, pentru că, aţi observat, el pune accentele ... nu am înţeles niciodată de ce pune aşa. Probabil i s-a spus să fie actor, să interpreteze, numai că, repet, el interpretează ca un absolvent al şcolii de artă pe vremuri, ca ăia care erau la căminele culturale. Lui i-a plăcut chestia asta cu bugetul ruşinii naţionale şi de aceea îl repetă”, a susţinut amuzat Ion Cristoiu.

Emisiunea „Gândurile lui Cristoiu” va fi difuzată duminică, 24 februarie, de la ora 17:00, pe MEDIAFAX şi Gândul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici