Marş cu torţe şi ţinute medievale la Cluj, la 576 de ani de la naşterea regelui Ungariei, Matia Corvin - GALERIE FOTO

Sute de persoane cu torţe aprinse în mâini şi având în frunte bărbaţi îmbrăcaţi în ţinute medievale din secolul XV au participat, sâmbătă seara, la un marş solemn pentru aniversarea a 576 de ani de la naşterea regelui Ungariei, Matia Corvin, născut la Cluj-Napoca, transmite corespondentul MEDIAFA

3468 afișări
Imaginea articolului Marş cu torţe şi ţinute medievale la Cluj, la 576 de ani de la naşterea regelui Ungariei, Matia Corvin - GALERIE FOTO

Marş cu torţe şi ţinute medievale la Cluj, la 576 de ani de la naşterea regelui Ungariei, Matia Corvin

Preşedintele Asociaţiei Clujul Comoară, Gergely Balasz, organizatorul marşului, a declarat, sâmbătă seara, că marşul a fost însoţit de muzică la tobe şi la instrumente cu corzi.

”În 23 februarie aniversăm naşterea regelui Ungariei, Matia Corvin, cea mai mare personalitate istorică născută la Cluj, iar pentru a marca acest eveniment petrecut acum 576 de ani am organizat un marş solemn cu torţe. Marşul a început din faţa Bisericii Reformate de pe str. Kogălniceanu până la Casa Matia, casa natală a lui Matia Corvin. La marş au fost prezenţi şi câţiva bărbaţi îmbrăcaţi în ţinute medievale, veniţi din Ungaria, special pentru eveniment. Marşul a fost însoţit de muzică la tobe şi la instrumente cu corzi”, a spus Gergely.

Magyar Attila, unul dintre bărbaţii îmbrăcaţi în ţinute medievale, venit din Ungaria pentru a participa la marş, a declarat, la rândul său, că veştmintele purtate sunt autentice din secolul al XV-lea, caracteristice perioadei lui Matia Corvin.

”Ţinuta aparţine miliţiei, adică patrulei care asigura ordinea de zi cu zi într-un oraş şi include o haină groasă din postav, mantie, zale, sabie dar şi un coif din oţel”, a explicat acesta.

Participanţii la marş s-au oprit în Piaţa Unirii la grupul statuar Matia Corvin unde s-au tras salve de muschete, iar în faţa Casei Matia a avut loc un recital de muzică medievală.

Primăria Cluj-Napoca a instituit restricţii de circulaţie cu ocazia marşului prin centrul oraşului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici