WikiLeaks: Aleksandr Lukaşenko, un lider tot mai bizar, cu o avere estimată la 9 miliarde de dolari

Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko este un personaj tot mai bizar, care intenţionază "să rămână la putere pe termen nedefinit" şi care are o avere personală estimată la 9 miliarde de dolari, conform unor note diplomatice obţinute de WikiLeaks, publicate de The Guardian în ediţia online de sâmbătă.

104 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Aleksandr Lukaşenko, un lider tot mai bizar, cu o avere estimată la 9 miliarde de dolari

WikiLeaks: Aleksandr Lukaşenko, un lider tot mai bizar, cu o avere estimată la 9 miliarde de dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lukaşenko, favorit pentru alegerile prezidenţiale de duminică din Belarus, "intenţionează să rămână la putere pe termen nedefinit şi nu vede nici un motiv să-şi schimbe direcţia", afirmă documentele diplomatice americane.

El este considerat drept ultimul dictator din Europa, conducând autoritar Belarusul de 16 ani.

"În privinţa plângerilor societăţii civile în legătură cu folosirea violenţei, Lukaşenko a afirmat că opoziţia trebuie să se aştepte să fie lovită atunci când atacă forţele OMON", afirmă o notă din octombrie 2009, adăugând: "Lukaşenko susţine şi că Belarusul nu are deţinuţi politici, dar infractori de drept comun se alătură opoziţiei după ce sunt arestaţi, pentru a susţine că sunt persecutaţi politic".

Opoziţia belarusă a avertizat că va organiza manifestaţii de stradă duminică seară, în cazul în care nu va fi organizat un al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Lukaşenko se va confrunta cu nouă candidaţi ai opoziţiei, care consideră că liderul belarus nu poate obţine victoria din primul tur de scrutin.

La alegerile din 2006, Lukaşenko a obţinut 86 la sută din voturi, însă ar fi afirmat, în discuţii particulare, că a câştigat în realitate 93 la sută din voturi, reducând însă procentul anunţat pentru ca "votul să fie mai credibil pentru Occident", potrivit documentelor americane.

Nota din octombrie 2009 se concentrează şi asupra relaţiilor tensionate ale lui Lukaşenko cu Rusia, descriind o întâlnire între acesta şi ministrul eston de Externe, în cursul căreia liderul belarus şi-a exprimat frustrarea în legătură cu Moscova. "Lukaşenko a avut un ton antirusesc pe parcursul întâlnirii" şi a criticat decizia Rusiei de a construi conducta North Stream, care ocoleşte Belarusul.

El s-a plâns şi că va fi obligat să recunoască independenţa Osetiei de Sud şi a Abhaziei, în schimbul obţinerii de gaze naturale ruseşti la preţuri scăzute, şi a criticat Kremlinul pentru războiul din 2008 cu Georgia. "Lukaşenko s-a plâns că presa rusă este plină de neadevăruri. În privinţa Georgiei, el susţine că Rusia a planificat războiul cu ani în urmă şi l-a determinat pe (preşedintele georgian, Mihail) Saakaşvili să acţioneze", adaugă documentul american.

Alte note afirmă că Lukaşenko este cea mai bogată persoană din Belarus, cu o avere personală estimată la 9 miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici