WikiLeaks: Israelul a respins o opţiune militară împotriva Iranului încă din 2005

Oficiali de rang înalt din domeniul apărării au exclus un atac militar al Israelului asupra instalaţiilor nucleare ale Iranului încă din 2005, potrivit unor telegrame expediate de ambasada SUA în Tel Aviv, în 2005 şi 2006, şi dezvăluite la sfârşitul săptămânii, relatează Haaretz, în ediţia online.

33 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Israelul a respins o opţiune militară împotriva Iranului încă din 2005

WikiLeaks: Israelul a respins o opţiune militară împotriva Iranului încă din 2005

În prima telegramă, expediată la 2 decembrie 2005, diplomaţii americani afirmă că, potrivit conversaţiilor lor cu oficiali israelieni, nu exista nicio şansă ca Israelul să atace militar Iranul. O telegramă mai detaliată a fost transmisă în ianuarie 2006, rezumând o întâlnire între congresmanul american Gary Ackerman (democrat, New York) şi doctor Ariel Levite, pe atunci adjunctul preşedintelui Comisiei pentru Energie Atomică a Israelului.

"Levite a spus că cei mai mulţi oficiali israelieni nu cred că o soluţie militară este posibilă", se arată în telegramă. "Ei cred că Iranul a învăţat din atacul Israelului asupra reactorului irakian de la Osirak şi a dispersat componentele programului său nuclear pe teritoriul întregii ţări, iar despre unele elemente Israelul nici nu are cunoştinţă", continua telegrama.

Mai târziu, în timpul conversaţiei, Levite le-a spus americanilor că Iranul ar putea obţine arme nucleare într-un interval de doi-trei ani, dar a admis că această apreciere ar putea să fie inexactă, ţinând cont de faptul că "Israelul nu are o înţelegere clară sau precisă a programul ilegal al Iranului".

Fără să citeze vreo sursă, Levite nota că existau zvonuri potrivit cărora Iranul a obţinut, deja, "câteva focoase din Ucraina", adaugă telegrama. El susţinea că "Israelul ştie că Iranul a achiziţionat rachete de croazieră din Ucraina".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici