WikiLeaks: Osama ben Laden se aştepta să fie capturat sau ucis în Afganistan

Osama ben Laden se aştepta să fie ucis sau capturat în cursul ofensivei lansate de Statele Unite în Afganistan în toamna anului 2001 şi predase conducerea reţelei al-Qaida talibanilor, conform unui nou set de documente publicate de WikiLeaks, citate Washington Post, în ediţia online.

229 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Osama ben Laden se aştepta să fie capturat sau ucis în Afganistan

WikiLeaks: Osama ben Laden se aştepta să fie capturat sau ucis în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit documentelor, care au la bază interogarea deţinuţilor de la Guantanamo, liderul al-Qaida a petrecut primele trei luni după atentatele din 11 septembrie 2001 deplasându-se în Afganistan alături de adjunctul său, Ayman al-Zawahiri, pentru a pregăti lupta împotriva trupelor americane.

În timpul unei întâlniri cu lideri talibani, "el a predat Consiliului Shura conducerea al-Qaida, probabil pentru că se temea că va fi capturat sau ucis pe măsură ce trupele americane se apropiau", afirmă Washington Post, care a avut acces la documentele WikiLeaks.

Statele Unite au lansat ofensiva din Afganistan la 7 octombrie 2001, pentru a desfiinţa conducerea reţelei al-Qaida, susţinută de regimul talibanilor.

Aflat într-un han din provincia Kandahar, la patru zile după atentate, ben Laden le-a cerut combatanţilor arabi "să apere Afganistanul împotriva invadatorilor necredincioşi" şi "să lupte în numele lui Allah".

Într-un alt han, aflat în zona Kabul, el a primit mai mulţi vizitatori, cărora le-a ordonat să continue operaţiunile împotriva unor obiective occidentale. Ulterior, el şi-a dispersat combatanţii aflaţi în tabere şi a cerut femeilor şi copiilor, inclusiv unora dintre soţiile sale, să plece în Pakistan.

La jumătatea lunii noiembrie, ben Laden s-a refugiat în complexul de grote din regiunea muntoasă Tora Bora, înainte de a pleca în Pakistan, la jumătatea lunii decembrie.

"În acea perioadă, liderul al-Qaida ducea lipsă de fonduri, astfel că a împrumutat 7.000 de dolari de la unul dintre protectorii săi, sumă pe care a înapoiat-o după un an", afirmă Washington Post.

La începutul lunii decembrie, alţi lideri al-Qaida, capturaţi ulterior, încă se mai întâlneau în zonele muntoase din Afganistan pentru a discuta despre atentate asupra unor ţinte americane şi israeliene din Maroc, dar şi asupra militarilor britanici aflaţi în Gibraltar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici