WikiLeaks: Statele Unite spionează oficiali ONU

O directivă secretă semnată cu numele lui Hillary Clinton în iulie 2009 le cerea diplomaţilor detalii referitoare la sistemele de comunicaţii folosite de înalţi oficiali ONU, inclusiv parole şi chei de criptare utilizate în reţele private şi comerciale pentru comunicări oficiale, relatează Guardian.

54 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Statele Unite spionează oficiali ONU

Documente WikiLeaks: Hillary Clinton le-a cerut diplomaţilor detalii despre oficiali ONU (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Documentul, obţinut de WikiLeaks, cere informaţii biometrice detaliate despre "principalii oficiali ONU, inclusiv subsecretarii, şefii agenţiilor specializate şi principalii lor consilieri, principalii consilieri ai secretarului general, directorii misiunilor de pace şi politice, inclusiv comandanţii forţelor", precum şi informaţii referitoare la "stilul de management al (secretarului general) Ban Ki-moon", la modul de luare a deciziilor şi influenţa acestuia asupra secretariatului general al ONU.

Potrivit ediţiei online a cotidianului britanic, Washingtonul voia să ştie şi numerele de cărţi de credit, adresele de email şi numerele de telefon, fax şi pager ale principalilor lideri de la ONU, dar şi "informaţii biografice şi biometrice despre reprezentanţii permanenţi la Consiliul de Securitate".

Directiva a fost transmisă misiunilor americane la sediile ONU din New York, Viena şi Roma, dar şi către 33 de ambasade şi consulate, printre care se numără cele de la Londra, Paris şi Moscova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici