Bănicioiu: Orice om care merge la fitness ar trebui să facă o evaluare medicală înainte. Gabriel Cotabiţă este îngrijit de cei mai buni medici şi cele mai bune asistente

Ministrul Sănătăţii spune că este normal ca orice om care merge la fitness să facă o evaluare medicală înainte, mai ales dacă are unele afecţiuni sau o anumită vârstă, dar consideră că ar trebui să existe şi supraveghere medicală, situaţie pentru care se caută soluţii de reglementare.

801 afișări
Imaginea articolului Bănicioiu: Orice om care merge la fitness ar trebui să facă o evaluare medicală înainte. Gabriel Cotabiţă este îngrijit de cei mai buni medici şi cele mai bune asistente

Bănicioiu: Orice om care merge la fitness ar trebui să facă o evaluare medicală înainte. Gabriel Cotabiţă este îngrijit de cei mai buni medici şi cele mai bune asistente (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"În sălile de sport, de fitness, ar trebui totuşi o supraveghere medicală sau cel puţin o evaluare medicală înainte de a merge la antrenamente, mai ales pentru persoanele care prezintă anumite riscuri. În general, în momentul în care vrei să urmezi un program cu exerciţii fizice mai complex, trebuie să ai şi un acord de la medicul care te tratează. Evident că trebuie să ai o evaluare făcută de medic. Creăm noi, în momentul de faţă, o propunere. Am înţeles că sunt în câteva ţări chestiuni similare, s-au luat măsuri similare şi, practic, ne inspirăm din alte situaţii", a spus ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Întrebat, la Spitalul Floreasca din Capitală, ce poate spune despre starea lui Gabriel Cotabiţă, ministrul Sănătăţii a spus că este îngrijit de cei mai buni medici.

"Gabriel Cotabiţă, pot să vă spun că este îngrijit de cei mai buni medici şi de cele mai bune asistente. Personalul este extraordinar", a spus Nicolae Bănicioiu, care a fost prezent la inaugurarea Laboratorului de Electrofiziologie Clinică şi Pacing din cadrul Secţiei de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca.

Şeful Secţiei de Cardiologie, profesor dr. Maria Dorobanţu, întrebată dacă noul echipament din Laboratorul Electrofiziologie Clinică şi Pacing poate fi folosit şi pentru Gabriel Cotabiţă, a spus: "Dacă s-ar fi identificat că el face aritmie, şi este posibil să fi făcut şi înainte, da. În momentul ăsta, este depăşită situaţia din acest punct de vedere".

Întrebată care ar fi criteriile în baza cărora s-ar putea stabili cine poate face fitness şi cine nu, Maria Dorobanţu a spus că în primul rând trebuie luată în considerare vârsta.

"În primul rând, depinde de vârsta individului, că poate să nu fie pacient, să fie o persoană sănătoasă, şi depinde dacă a avut sau nu înainte ceva. Deci, un bolnav care a avut infarct de miocard, de exemplu, evident că trebuie să aibă avizul medical pentru a face acest lucru. O testare minimală de tip electrocardiogramă poate fi făcută, dar nu se face totul pentru toată lumea. Dacă dumneavostră veţi merge la sală, evident că nu vă va supune cineva la tot protocolul de investigaţii. Doctorul gândeşte, în faţa unei persoane, dacă este nevoie de un examen clinic, de o electrocardiogramă, de mai multe investigaţii sau de niciuna", a precizat Maria Dorobanţu.

Problema lipsei asistenţei medicale la sălile de sport a fost adusă în atenţia publică după ce Gabriel Cotabiţă a făcut stop cardio-respirator în timp ce se afla într-o sală unde făcea exerciţii fizice.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, spunea, în urmă cu o săptămână, că ar trebui să existe posibilitatea unei intervenţii medicale în sălile de sport şi vor fi gândite variante care să rezolve problema de intervenţie. Bănicioiu preciza că sfătuieşte pe toată lumea să consulte un medic nutriţionist când vrea să urmeze un regim alimentar şi să meargă la medicul de familie înainte de un efort fizic susţinut.

Cântăreţul Gabriel Cotabiţă a fost găsit, în 8 mai, în stop cardio-respirator, în stare de inconştienţă, într-o sală de fitness de la un hotel din Capitală. Cotabiţă era singur în sală când i s-a făcut rău, el fiind găsit ulterior de un angajat al hotelului, care a sunat la numărul de urgenţă 112. Cotabiţă a fost resuscitat de un echipaj SMURD şi a răspuns rapid manevrelor, fiind stabilizat şi dus atunci la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală.

Investigaţiile complexe indicau, în 11 mai, drept cea mai probabilă cauză a stopului cardio-respirator suferit de Cotabiţă o tulburare severă de ritm cardiac, produsă în contextul unor afecţiuni cardio-vasculare preexistente.

Un examen RMN efectual în 12 mai a pus în evidenţă prezenţa unor zone de leziuni cerebrale grave. Tulburarea severă de ritm cardiac care a provocat stopul cardio-respirator a scăzut debitul sanguin cerebral şi implicit oxigenarea creierului a fost precară. De aceea se vorbeşte despre "leziuni cerebrale greu cuantificabile, în acest moment", spuneau surse medicale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici