Alegeri locale 2020. Incidente la vot LIVE UPDATE

  • Astăzi, 27 septembrie se decide „soarta” Capitalei şi a oraşelor. Cetăţenii şi cetăţenele îşi aleg primarii şi componenţa consiliilor judeţene şi locale pentru următorii patru ani.
  • Ca de fiecare dată, nu lipsesc incidentele specifice votului
  • Poliţiştii fac cercetări în mai multe speţe
7969 afișări
Imaginea articolului Alegeri locale 2020. Incidente la vot LIVE UPDATE

Alegeri locale 2020. Incidente la vot

UPDATE 19:30

Alegătorii dintr-o comună constănţeană au primit o ofertă inedită: să voteze un candidat şi în schimb acesta le-ar fi făcut cumpărăturile. Este acuzaţia făcută la adresa unui candidat din comuna Cogealac. Poliţiştii au deschis un dosar penal.

UPDATE 19.15

Un jandarm dintr-o secţie de votare din Braşov a trebuit să tragă cu pistolul, după ce un bolnav cu afecţiuni psihice l-a atacat şi a asmuţit un câine împotriva sa, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

UPDATE 18:30

MAI a primit 703 sesizări referitoare la fapte ilegale, care au legătură cu procesul electoral, fiind constatate 133 de infracţiuni, pentru care sunt cercetate 102 persoane, anunţă purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajboc.

UPDATE 17.30

S-a lăsat cu scandal la Tecuci, în ziua alegerilor locale. Două persoane sunt acuzate că au oferit bani pentru voturi.

UPDATE 16:45

Un bar deschis a fost descoperit lângă o secţie de votare din Maramureş. Incidentul a avut loc în localitatea Şomcuţa Mare. Localul a fost închis la solicitarea preşedintelui secţiei de votare.

Nici în Braşov nu s-a desfăşurat totul perfect. Poliţia din Predeal a fost sesizată că un bărbat a oferit bani pentru voturi. Solicitaţi au fost şi poliţiştii din Neamţ, care au fost chemaţi să intervină de 14 ori

UPDATE 15:45

Poliţiştii au deschis o anchetă după ce doi alegători din Hunedoara au reclamat că au primit buletine de vot gata ştampilate. Incidentele nu au ocolit nici judeţul Teleorman, unde o persoană a votat fără drept în trei secţii. De asemenea, într-un alt judeţ din România, o femeie s-ar fi dat drept jurnalistă pentru a intra în mai multe secţii de votare.

UPDATE 15:30

Mai multe buletine de vot au fost găsite ştampilate la secţii din judeţul Sibiu, iar în unul dintre cazuri, în oraşul Tălmaciu, procesul de vot a suspendat. În cazul primarului dintr-o comună care le-a arătat oamenilor cum să voteze se fac verificări privind o posibilă fraudă electorală.

UPDATE 15:20

Un primar din judeţul Sibiu a fost filmat în timp ce le arată alegătorilor cum să voteze. Este vorba despre primarul din Şeica Mare care candidează pentru un nou mandat. Incidentul va fi anchetat de Poliţie.

UPDATE 14:40 

Două incidente s-au produs duminică, la Brăila, în timpul procesului electoral. 
 
Un brăilean care a primit din greşeală două buletine de vot, le-a ştampilat pe amândouă şi le-a introdus în urnă. Tot la Brăila, primarul unei localităţi este cercetat penal deoarece a transportat alegători.  

UPDATE 14:10 

Poliţiştii din Mehedinţi fac cercetări într-un dosar de lovire sau alte violenţe. Potrivit IPJ Mehedinţi, poliţiştii au fost sesizaţi, prin numărul 112, cu privire la faptul că un bărbat care este observator la o secţie de votare de pe raza localităţii Zegaia ar fi fost agresat de un alt bărbat. 

UPDATE 13:50

 
O femeie din Măgurele susţine că un bărbat a încercat să mituiască doi alegători cu bani. Poliţiştii oraşului Măgurele efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal, privind infracţiunea de corupere a alegătorilor. Acţiunea a început în urma unui denunţ formulat sâmbătă de o femeie din localitate. Ea le-a spus poliţiştilor că un bărbat ar fi oferit 200 de lei unor persoane pentru a vota un candidat. 
 
 

UPDATE 13:05

MAI: Autorităţile au primit 96 de sesizări privind posibile fapte care au legătură cu votul 

UPDATE 13:00

Anchetă la DSP Timiş, după ce doi primari aflaţi în carantină au primit derogări de la această măsură.
 
Potrivit IPJ Constanţa, incidentul a avut loc în localitatea Comana. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că o persoană ar fi fotografiat buletinul de vot în timpul exercitării votului. Conform poliţiştilor, persoana a fost identificată şi amendată cu 600 de lei, conform Legii 115/2015.
 
Într-un alt dosar, poliţiştii fac cercetări pentru coruperea alegătorilor.
 
„Astăzi (duminică-n.r.), în jurul orei 08.20, poliţişti din cadrul Poliţiei oraşului Cernavodă au fost sesizaţi cu privire la faptul că un membru al comisiei din secţia de votare nr. 275 ar fi oferit o suma de bani unei persoane care şi-a exercitat dreptul de vot”, a transmis IPJ Constanţa.

UPDATE 12:40

Un incident a avut loc în jurul orei 11.00, la o secţie de votare din oraşul Brăila. Un bărbat de 44 de ani, membru în comisia unei secţii de votare din oraşul Brăila, a făcut o criză de epilepsie. Un echipaj SMURD i-a acordat îngrijiri medicale, bărbatul şi-a revenit şi a refuzat să fie transportat la spital.
 

UPDATE 12:30 

Conducerea DSP Timiş a anunţat că a demarat o anchetă internă după ce doi primari din judeţ, aflaţi în carantină, au primit derogări de la această măsură din partea unor reprezentanţi ai instituţiei. Reprezentanţii DSP Timiş spun că măsurile dispuse vor fi făcute publice după finalizarea anchetei. 

 

UPDATE 11:00 

Un alegător din Năvodari a distrus mai multe buletine de vot. Potrivit IPJ Constanţa, poliţiştii din Năvodari au fost sesizaţi cu privire la faptul că, la secţia 311, unul dintre votanţi ar fi distrus mai multe buletine de vot.

În urma cercetărilor, poliţiştii au stabilit că „un bărbat ar fi primit câte un buletin de vot în plus şi, după ce ar fi aplicat ştampila cu menţiunea votat, ar fi constatat acest lucru, moment în care ar fi rupt cele două buletine de vot în plus”.

UPDATE 10:30 

Un bărbat din Olt a votat cu buletinul concubinei. Potrivit IPJ Olt, poliţiştii au fost sesizaţi despre faptul că un bărbat de 28 de ani din comuna Colonesti, cu reşedinţa în comuna Cungrea, s-a prezentat la o secţie de votare din Cungrea, unde ar fi votat folosind actul de identitate al concubinei sale. Ulterior, bărbatul s-a dus la o altă secţie de votare, unde a votat folosind propria carte de identitate, susţin poliţiştii. Aceştia fac cercetări la faţa locului şi au deschis dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de „fraudă la vot”

 

UPDATE 10:00

 
La o secţie din Bicaz, un alegător a primit un buletin de vot deja ştampilat. 
 
Prefectul Bicazului, George Lazăr  a declarat, pentru MEDIAFAX, faptul că un alegător a sesizat poliţia, prin apel la 112.
 
„La secţia 119 din Bicaz, o doamnă care era reprezentant în secţia de votare, a înmânat alegătorului un buletin de vot pentru preşedintele Consiliului Judeţean care era deja votat cu reprezentantul PSD-ului. Alegătorul a anunţat IPJ şi instituţia Prefectului. Sunt cercetări care se desfăşoară acum”, a declarat Lazăr. 
 

UPDATE 09:30 

 
Procesul de vot a început fără probleme deosebite în planul ordinii publice, a declarat duminică dimineaţă purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-şef de poliţie Monica Dajbog. Aceasta a precizat că peste 17.000 de angajaţi ai ministerului au asigurat măsurile de protecţie la localurile de vot în care au fost organizate secţii de vot, care au fost predate cu sigiliile intacte.
 
MAI a mobilizat peste 43.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră şi lucrători din alte structuri. Circa 13.000 de angajaţi  sunt resposabili de menţinerea ordinii publice, iar peste 20.000 asigură protecţia secţiilor de votare. 

 

UPDATE 08:30

Primii votanţi, primele incidente.
 
La Craiova, la cele patru secţii de votare amenajate în incinta Şcolii Gimnaziale Nicole Bălcescu, primii alegători au venit cu câteva minute înainte de a se da startul procesului electoral. La secţia 160, primul alegător care a trecut pragul secţiei a avut şi primele incidente.
 
Dumitru are 78 de ani şi a trecut pragul secţiei de votare la ora 7:00. Obişnuit cu alte reguli, Dumitru s-a lovit acum de restricţiile impuse de COVID-19.
 
 
  • Preşedinte secţie : Rămâneţi acolo, vă rog!
  • Dumitru – alegător: ( ridică mâinile în sus şi face un pas în spate) Aoleu!
  • Preşedinte secţie: Desfaceţi cartea de identitate!
 
La ieşire din cabina de vot, Dumitru a întâmpinat alte probleme. Acesta a încercat să introducă în urnă buletinul de vot, dar nu intra. ”La primar nu vrea să intre. E gaura prea mică. Uite, nu e bună!”, spune alegătorul.
 
Smarţii din Craiova aşteaptă de la viitorul primar să digitalizeze oraşul, cât mai multe dintre serviciile primăriei să fie informatizate şi să scadă nivelul taxelor şi impozitelor pentru companii astfel încât  în Craiova să vină cât mai mulţi investitori.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici