Cum s-a schimbat comportamentul bolnavilor COVID şi câţi sună la 112. Ce spun specialiştii

  • La începutul pandemiei, oamenii sunau panicaţi la Ambulanţă, de teama COVID-19, apoi, odată cu apariţia testelor rapide au temporizat intervenţia medicilor, ceea ce a agravat boala, spune Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti.
  • În valul 3, numărul apelurilor la SAB s-a triplat.
5261 afișări
Imaginea articolului Cum s-a schimbat comportamentul bolnavilor COVID şi câţi sună la 112. Ce spun specialiştii

Sursa foto: Mediafaxfoto

Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti, a declarat, miercuri seara, în emisiunea „Marius Tucă Show”, de la Aleph News, că în anul 2020, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov a răspuns şi a efectuat un număr de 472.413 cazuri. Dintre acestea, 280.755 de cazuri au fost urgenţe de cod roşu, galben. În privinţa cazurilor COVID, care au apărut la sfârşitul lunii februarie – începutul lunii martie, în tot anul 2020 au fost 137.311 solicitări.

„În primă instanţă se suna la timp, cu toată teama că vor fi duşi la spital, că erau internaţi şi mulţi nu voiau. Mulţi nu doreau să fie diagnosticaţi ca să nu fie, apoi, internaţi. Cu toată această teamă se suna în primele momente. Adică sunau în momente în care ca medic poţi face ceva. Pe măsură ce au apărut testele rapide în farmacii, oamenii au putut să se testeze singure, au stat şi au temporizat. La început semnele erau uşoare, erau semnele unei viroze obişnuite, chiar dacă testul rapid era pozitiv şi au avut impresia că vor trece cu uşurinţă. Şi atunci au stat până în ziua a şaptea, a opta şi abia atunci când simptomatologia a devenit acută, atunci s-au adresat medicului şi de multe ori situaţia era depăşită”, spune dr. Alis Grasu.

Managerul SAB spune că nu s-a schimbat neapărat simptomatologia, dar vârsta celor infectaţi cu SARS-CoV-2 a scăzut.

„Nu neapărat, nu s-a schimbat simptomatologia. Sigur că au apărut şi acele cazuri care nu aveau simptomatologie tipică respiratorie, care au simptomatologie digestivă. (...) A scăzut destul de mult vârsta persoanelor, chiar şi în ATI. Vorbeam recent cu un coleg de la un spital de Boli Infecţioase care îmi spunea că în ATI cea mai în vârstă persoană are puţin peste 60 de ani”, a spus Alis Grasu.

Şi cei care sună la Ambulanţă sunt tineri, majoritatea panicaţi.

„Sunt destul de mulţi tineri. Da, sunt panicaţi majoritatea. Mulţi îşi aşteaptă cu disperare rezultatul testului PSC, dorindu-şi să nu fie COVID-19. Iau simptomatic medicamente”, a mai declarat Alis Grasu în emisiunea „Marius Tucă Show”.

Managerul SAB spune că valul trei s-a simţit extrem de puternic, iar numărul apelurilor la 112 s-a triplat.

„Am avut zile cu 3.200 de apeluri în valul trei, care a fost foarte puternic. În normalitate vorbim de 1.000 – 1.200. În luna martie faţă de luna ianuarie, am văzut că au crescut intervenţiile cu 60% total. Acum am observat o uşoare scădere, sper să fie reală şi sperăm să mai coborâm”, a mai spus managerul SAB.

În 2021, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti a avut 97.027 de solicitări în legătură cu boala COVID-19 la care au intervenit medicii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici