Minunea japoneză. Cum a reuşit Japonia să aibă un număr redus de cazuri şi decese cauzate de coronavirus fără să impună RESTRICŢII

  • Japonia nu are cea mai mică rată de deces a Covid-19 din regiune, Coreea de Sud, Taiwan, Hong Kong şi Vietnam se pot lăuda cu morbiditate mai mică.
  • Dar în prima parte a anului 2020, Japonia a înregistrat mai puţine decese decât media ultimilor ani, relatează BBC.
  • Acest lucru a fost realizat în ciuda faptului că, în aprilie, Tokyo a înregistrat aproximativ 1.000 de „decese în exces” - cauzate cel mai probabil de Covid.
  • Per ansamblu este posibil ca numărul total de decese să scadă în 2020 faţă de 2019.
24697 afișări
Imaginea articolului Minunea japoneză. Cum a reuşit Japonia să aibă un număr redus de cazuri şi decese cauzate de coronavirus fără să impună RESTRICŢII

Minunea japoneză. Cum a reuşit Japonia să aibă un număr redus de cazuri şi decese cauzate de coronavirus fără să impună RESTRICŢII

Acest lucru este impresionant, deoarece Japonia are multe dintre condiţiile care are putea să o facă vulnerabilă în faţa crizei Covid-19, relatează BBC.

Japonia, măsuri restrictive limitate

În vârful focarului din Wuhan, în februarie, când spitalele oraşului au fost copleşite şi majoritatea ţărilor din lume au limitat călătoriile persoanelor din China, Japonia a ţinut graniţele deschise.

Pe măsură ce virusul s-a răspândit, în cel mai scurt timp, a devenit clar că Covid este o boală care ucide în primul rând persoanele în vârstă şi este amplificată masiv de mulţimi sau de contactul prelungit. Japonia are cel mai mare procent de vârstnici din lume, conform mai multor studii. Populaţia Japoniei este de asemenea concentrată în oraşe imense.

Tokyo are 37 de milioane de oameni, iar pentru majoritatea lor, singura modalitate de deplasare este metroul.

În plus, Japonia a refuzat să asculte sfaturile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de a „testa, testa, testa”. Chiar şi acum, testele PCR totale se ridică la doar 348.000, adică 0,27% din populaţia Japoniei. Ţara asiatică nu a avut măsuri de carantină la amploarea sau gravitatea celor din Europa.

Toate aceste aspecte în teorie ar fi trebui să facă din Japonia locul ideeal pentru răspândirea noului virus, dar totuşi ţara asiatică pare că ţine sub control pandemia.

Superioritatea japoneză

Vicepremierul Taro Aso pune rezultatele bune pe seama  „calităţii superioare” a japonezilor. Într-un comentariu acum celebru, Aso a spus că a fost întrebat de liderii din alte ţări care este reţeta succesului Japoniei.

„Le-am spus acestor oameni:„ Între ţara ta şi ţara noastră <<mindo>> nivelul oamenilor este diferit"

Mindo este un concept care datează din epoca imperială a Japoniei şi denotă un sentiment de superioritate rasială şi culturală. Aso a fost condamnat pentru modul în care a folosit termenul.

Mulţi japonezi, şi unii oameni de ştiinţă, cred că există ceva diferit în Japonia- un aşa-numit „Factor X” care protejează populaţia de Covid-19.

Este posibil ca unele aspecte ale moravurilor japoneze, cum ar fi formele de salut să aibă aspecte ale distanţării sociale încorporate. Dar acesta nu poate fi singurul motiv pentru rezultatele bune în gestionare pandemiei conform specialiştilor.

Imunitatea istorică

Tatsuhiko Kodama, profesor de la Universitatea din Tokyo, care studiază modul în care pacienţii japonezi reacţionează la virus crede că Japonia ar fi avut anterior Covid. Nu Covid-19, ci ceva similar care ar fi putut lăsa în urmă o „imunitate istorică”.

El consideră că este posibil ca un virus asemănător lui Sars să fi circulat înainte în regiune, ceea ce ar putea explica rata scăzută a mortalităţii, nu doar în Japonia, ci în mare parte din China, Coreea de Sud, Taiwan, Hong Kong şi Asia de Sud-Est.

Acest lucru a fost întâmpinat cu un oarecare scepticism.

"Nu sunt sigur cum un astfel de virus ar fi putut fi limitat doar la Asia", spune profesorul Kenji Shibuya, director al Sănătăţii Publice la Kings College, Londra.

Japonia a descoperit rapid modul de transmitere

Dr. Kazuaki Jindai, cercetător medical la universitatea din Kyoto a declarat că datele arată că peste o treime din infecţii provin din locuri foarte similare.

Echipa a identificat timpuriu că sălile de karaoke, petreceri, cluburi, conversaţiile din baruri şi exerciţii fizice în sălile de sport” sunt activităţi cu cel mai mare risc.

Descoperirile au determinat guvernul să lanseze o campanie la nivel naţional care să avertizeze oamenii să evite „Trei lucruri”.

  • Spaţii închise cu ventilaţie slabă
  • Locurile aglomerate
  • Conversaţiile prelungite faţă în faţă.

Guvernul a recomandat, oamenii au ascultat

Toate aspectele mai sus menţionate pot fi unele dintre motivele pentru care Japonia are un număr mic de cazuri şi decese, dar cel mai important în opinia specialiştilor este de departe relaţia guvern-populaţie.

În ciuda faptului că nu au ordonat oamenilor să rămână acasă, în general, aceştia au făcut-o.

"Măsurile uşoare ale Japoniei par să fi avut un efect real de carantină. Japonezii s-au conformat în ciuda lipsei de măsuri draconice." spune prof. Fukuda.

Cum reduci contactul dintre persoanele infectate şi cele neinfectate ...? Ai nevoie de un anumit tip de răspuns din partea publicului, care nu cred că va fi atât de uşor de replicat în alte ţări", adaugă prof. Fukuda.

Japonia le-a cerut oamenilor să aibă grijă, să stea departe de locurile aglomerate, să poarte măşti şi să se spele pe mâini, iar aceştia în mare partea au respectat măsurile. Încrederea populaţiei în Guvern şi în recomandările din domeniul sănătăţii par a fi motivul minunii japoneze.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici