Consilierii OMS pentru vaccinuri spun că administrarea celei de-a doua doze a vaccinului Pfizer poate fi amânată

Grupul consultativ al OMS pentru vaccinuri a declarat marţi că a doua doză de vaccin anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech ar putea, în circumstanţe excepţionale, să fie administrată cu câteva săptămâni după cele 21-28 de zile recomandate.

11234 afișări
Imaginea articolului Consilierii OMS pentru vaccinuri spun că administrarea celei de-a doua doze a vaccinului Pfizer poate fi amânată

NEWS ALERT Consilierii OMS pentru vaccinuri spun că administrarea celei de-a doua doze a vaccinului Pfizer poate fi amânată

"SAGE a făcut o dispoziţie pentru ţările, în circumstanţe excepţionale de constrângeri de aprovizionare cu vaccin şi situaţii epidemiologice, pentru a întârzia administrarea celei de-a doua doze pentru câteva săptămâni, pentru a maximiza numărul persoanelor care beneficiază de o primă doză", a declarat Alejandro Cravioto preşedintele Grupul consultativ strategic de experţi în imunizare al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii,  potrivit medicalxpress.com.

El a adăugat: „Cred că trebuie să fim un pic deschişi la aceste tipuri de decizii pe care ţările trebuie să le ia în funcţie de situaţiile lor epidemiologice.”

„Recunoaştem total că ţările pot vedea că nevoile trebuie să fie şi mai flexibile în ceea ce priveşte administrarea celei de-a doua doze. Dar este important de reţinut că există foarte puţine ... date empirice din studiile care stau la baza acestui tip de recomandare ”, a adăugat el.

Marea Britanie va amâna administarea celei de-a doua doze. Într-o conferinţă din acestă seară Boris Johnson a abordat acestă măsură.

Când a fost întrebat despre schimbarea strategiei Regatului Unit către prioritizarea administrării unei doze de vaccin cât mai multor persoane cu risc, mai degrabă decât furnizarea celor două doze necesare într-un timp cât mai scurt posibil, el a spus:

„Dacă am avea vaccinuri infinite, s-ar putea să fi adoptat o abordare diferită."

El a spus că nivelul de risc pentru societate a fost luat în considerare şi că această abordare a fost aleasă, deoarece acesta „este un virus care se mişcă foarte rapid în acest moment”.

Ce spun BioNTech şi Pfizer despre măsură

Totuşi, cei de la BioNTech şi Pfizer au avertizat că nu există dovezi că vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de ei va continua să ofere protecţie împotriva coronavirusului dacă a doua doză va fi administrată mai târziu decât în testele clinice.

„Siguranţa şi eficacitatea vaccinului nu au fost evaluate în diferite intervale de administrare a dozelor, întrucât majoritatea participanţilor la teste au primit a doua doză în cadrul intervalului specificat în studiu. Nu există date care să demonstreze că protecţia după prima doză este susţinută după 21 de zile”, au spus companiile într-un comunicat.

Întrebaţi dacă ne gândim şi noi să amânăm vaccinarea, cei de la Grupul de Comunicare Strategică au spus că  ”vaccinul este folosit în baza autorizaţiei de punere pe piaţă condiţionată, eliberată de către EMA. Această autorizaţie se bazează pe studiile clinice de faza 3, în care vaccinul a fost testat doar cu administrare în două doze. Modificarea regimului de administrare a vaccinului ar însemna utilizarea în alte condiţii decât cele autorizate şi nu ar putea fi făcută fără studii suplimentare acceptate de EMA”. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici