STUDIU COVID-19 tulbură somnul şi ”invadează” visele. Femeile au fost cele mai afectate

  • COVID-19 a avut un impact semnificativ nu numai în viaţa de zi cu zi a populaţiei, ci şi în vise, potrivit unui studiu recent.
  • Cercetările efectuate la Harvard Medical School din Statele Unite au arătat că femeile au suferit mai mult decât bărbaţii când vine vorba de tulburările de somn cauzate de COVID-19.
  • Pandemia a afectat populaţia globală, principala procupare fiind sănătatea.
1765 afișări
Imaginea articolului STUDIU COVID-19 tulbură somnul şi ”invadează” visele. Femeile au fost cele mai afectate

STUDIU COVID-19 tulbură somnul şi ”invadează” visele. Femeile au fost cele mai afectate

Cercetarea a fost realizată printr-un sondaj postat pe diferite grupuri de Facebook în martie 2020. Pentru a analiza acest subiect, cercetătorii le-au cerut respondenţilor să trimită orice vis au avut legat de COVID-19. Au participat în total 2.888 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 şi 91 de ani, iar rezultatele au fost revizuite utilizând Ancheta Lingvistică şi Numărul de Cuvinte (LIWC), iar cu ajutorul unui program special de analiză a textului au fost evaluate emoţiile, potrivit WalesOnline.

Categoriile ţintă au fost: emoţii pozitive, emoţii negative, anxietate, furie, tristeţe, procese biologice, corp, sănătate şi moarte.

În urma analizei s-a constatat că femeile au prezentat rate mult mai mici de emoţii pozitive în timpul viselor lor, în pandemie, comparativ cu cele dinaintea crizei de sănătate. Au existat niveluri mai ridicate de stres, tristeţe, furie şi anxietate.

Visele din pandemie ale bărbaţilor au prezentat un număr uşor mai mare de emoţii negative, moarte şi anxietate decât înainte de pandemie.

Autorul principal al studiului, Deirdre Barrett, profesor asistent de psihologie la Departamentul de Psihiatrie de la Harvard Medical School, a declarat: „Visele femeilor reflectă atât această creştere generală a stresului, cât şi multe dintre provocările lor specifice”.

Potrivit Fundaţiei Somn: „Când un vis urât provoacă o trezire din somn, acesta poate fi considerat un coşmar. Dacă apar în mod regulat, coşmarurile pot provoca somnolenţă în timpul zilei, starea de spirit înrăutăţită sau probleme de gândire în timpul zilei”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici