Vaccinul anti COVID-19, în afara UE. Bogdan Aurescu cere sprijinirea statelor din vecinătatea uniunii

Bogdan Aurescu a cerut luni, la reuniunea miniştrilor de externe din UE, crearea unui mecanism pentru sprijinirea statelor din vecinătate în procurarea vaccinurilor anti Covid-19.

550 afișări
Imaginea articolului Vaccinul anti COVID-19, în afara UE. Bogdan Aurescu cere sprijinirea statelor din vecinătatea uniunii

Ministrul român de Externe a subliniat importanţa solidarităţii, precum şi faptul că securitatea sanitară a UE depinde de cea a regiunii extinse.

„Referitor la strategia UE de distribuire a vaccinurilor către ţări terţe, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susţinerea pentru crearea unui mecanism de sprijin al statelor din vecinătate în procurarea vaccinurilor anti-Covid, subliniind importanţa solidarităţii, precum şi faptul că securitatea sanitară a UE depinde de cea a regiunii extinse. A arătat că, până când capacităţile de producţie şi distribuţie vor putea răspunde cererii din partea terţilor, UE trebuie să intensifice dialogul cu partenerii pentru sprijinirea acestora pentru pregătirea campaniei de vaccinare, inclusiv prin dezvoltarea strategiilor naţionale de vaccinare. A evidenţiat, de asemenea, necesitatea ca UE să acorde sprijin statelor partenere în domeniul comunicării strategice pentru combaterea dezinformării în legătură cu lupta împotriva pandemiei şi vaccinarea anti-Covid”, se arată într-un comunicat al MAE.

De asemenea, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care a avut loc la Bruxelles, Bogdan Aurescu a a reiterat condamnarea arestării lui Navalnîi şi s-a alăturat celorlalţi miniştri de externe europeni care au cerut eliberarea sa cât mai curând.

„De asemenea, s-a referit la foarte recentele acţiuni nedemocratice ale autorităţilor ruse de reprimare a libertăţii de exprimare şi de a manifesta paşnic. Bogdan Aurescu a reafirmat nevoia unei abordări unitare, principiale şi coordonate a dialogului UE cu Rusia, orice contacte ale oficialilor europeni cu autorităţile ruse trebuind să fie pregătite minuţios, transparent şi în conformitate cu interesele şi principiile politicii europene comune care priveşte relaţiile UE-Rusia”, se mai arată în comunicat.

Totodată, Bogdan Aurescu le-a prezentat miniştrilor iniţiativa României privind înfiinţarea şi găzduirea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă (E-ARC) la Bucureşti.

„Acesta va funcţiona, în primă fază, ca instituţie naţională în subordinea Ministerului Afacerilor Externe, urmând a fi deschis participării altor sate din UE, NATO sau parteneri care doresc să se alăture demersului, pentru coordonarea acţiunilor şi bunelor practici în materie la nivelul tuturor actorilor relevanţi. Astfel, Centrul este conceput ca o platformă pentru integrarea abordărilor în ceea ce priveşte rezilienţa şi este structurat pe trei piloni: reducerea riscurilor prin anticipare şi adaptare, crearea de bune practici şi cooperare în domeniul cercetării. Centrul va promova, printre altele, o abordare strategică integrată privind realizarea coeziunii în jurul conceptului de rezilienţă şi va identifica atât vulnerabilităţile, cât şi soluţii pragmatice în acest sens”, a mai transmis Ministerul de Externe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici