Actori şi critici literari comentează ideea impozitării drepturilor de autor cu 30%

Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Maia Morgenstern, Tora Vasilescu şi Nicolae Manolescu critică, într-un material publicat de ziarul "Gândul", ideea impozitării drepturilor de autor cu 30%, lansată recent de preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

116 afișări
Imaginea articolului Actori şi critici literari comentează ideea impozitării drepturilor de autor cu 30%

Actorul Victor Rebengiuc (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Nu am nici un comentariu, în afară de faptul că această iniţiativă reprezintă o strălucită aplicare a zicalei «Să moară şi capra vecinului». Mergând pe aceeaşi logică, o să propun să nu mai ia nimeni salariul în ţara asta. Să ni se dea doar o pâine şi trei cartofi pe săptămână. Artiştii serioşi îşi văd de treabă, sunt plătiţi prost şi când ajung şi ei să lucreze pe un contract şi să câştige nişte bani li se dă la cap", a declarat actorul Victor Rebengiuc pentru "Gândul".

La rândul său, Tora Vasilescu atrage atenţia că banii pe care actorii îi câştigă din drepturi de autor "vin când şi când", notează publicaţia. "Ştiţi cât de umilitor e să stai şi să aştepţi un telefon? Cât de rar mai joacă undeva femeile în vârstă? Mă gândesc că singura mea intuiţie a fost să mă specializez în grădinărit, aşa mai pot să mănânc câte un fir de iarbă din curte. Şi să cresc găini şi să mai mănânc, din când în când, un ou. Să ies în stradă este inutil. Să le spun să le fie ruşine... Să le fie ruşine!", susţine Tora Vasilescu, despre care "Gândul" scrie că are o pensie de la teatru de 1.000 de lei.

Maia Morgenstern susţine că măsura ar putea determina creşterea evaziunii fiscale. "Voi profita, asta le spun şi copiilor mei când mai vor nu ştiu ce jucărie. Voi profita să merg către interior, către spiritualitate, către acumularea de cunoştinţe. Dar dacă îi spui evaziune fiscală te râd şi curcile. De fapt e o evazionică. Acesta este riscul, să îţi dai conştiinţa mai încet, iar după aceea să-ţi fie ruşine să te mai uiţi în oglindă", a declarat Morgenstern, citată de "Gândul".

Directorul Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Caramitru, găseşte ideea "cum nu se poate mai proastă" şi crede că impozitarea drepturilor de autor nu este certă, scrie "Gândul". "Se revine la sistemul comunist, în care actorii, compozitorii, scriitorii erau puşi la index şi decăzuţi din drepturi. Din '77 până în '90 aceştia erau asociaţi funcţionarilor şi prestatorilor de servicii. Domnul Hossu, care îmi este amic, greşeşte fundamental când se amestecă într-un domeniu pe care nu-l cunoaşte, fără să se consulte cu noi", e de părere Ion Caramitru.

Nicolae Manolescu este, de asemenea, împotriva acestui grad de impozitare. "Cu atât mai mult cu cât dreptul de autor este prin natura lui neimpozabil şi ar trebui să încurajăm creaţia umană, nu să punem bir pe ea. Şi ce poţi să faci în cazul în care ai mai multe colaborări? Să îţi faci carte de muncă la fiecare ziar sau revistă la care scrii câte un articol?", afirmă Manolescu, citat de "Gândul".

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că a propus Guvernului, ca alternativă la îngheţarea pensiilor, impozitarea drepturilor de autor şi a PFA-urilor cu 30% dar nu a primit niciun răspuns de la Executiv, dacă este sau nu de acord cu această măsură.

Hossu a precizat că cei care sunt plătiţi exclusiv din drepturi de autor şi persoanele fizice autorizate trebuie să plătească aceleaşi impozite pe care le prevede orice contract individual de muncă, respectiv de 30%.

Sindicatele propun ca măsuri alternative pentru economie la bugetul statului impozitarea diferenţiată, lărgirea bazei de impozitare pentru persoanele fizice autorizate (PFA) şi pentru cei care câştigă venituri exclusiv din drepturi de autor, îngheţarea, şi nu diminuarea pensiilor.

Sindicatele cred că se poate modifica scrisoarea de intenţie către FMI astfel încât salariile bugetarilor să scadă cu 10% şi doar în 2010, fără fi diminuate deloc pensiile, iar diferenţa să fie luată de la stimulente, achiziţii şi servicii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici