Aşezare umană cu mai multe obiecte din secolul IV, descoperită în Vaslui

O aşezare umană din secolul IV, cu mai multe obiecte din perioada respectivă, a fost descoperită în comuna vasluiană Pogoneşti, în cadrul unei tabere internaţionale de arheologie, organizată de Muzeul "Vasile Pârvan" Bârlad.

479 afișări
Imaginea articolului Aşezare umană cu mai multe obiecte din secolul IV, descoperită în Vaslui

Aşezare umană cu mai multe obiecte din secolul IV, descoperită în Vaslui (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

După mai mulţi ani de săpături, o echipă de arheologi, printre care şi 17 tineri din zece state ale lumii, inclusiv din Statele Unite ale Americii, Germania şi Rusia, au descoperit, pe raza comunei vasluiene Pogana, o aşezare umană din în secolul IV.

Pe lângă locuinţa în sine, construită pe un schelet din împletituri din nuiele, acoperite apoi cu lut, cercetătorii au găsit şi fragmente de obiecte ceramice, piese de bronz constând într-o fibulă, un inel şi un capac de la o cutie de farduri, o monedă şi mai multe fragmente de pahare din sticlă. De fapt, aşezarea umană, care face parte din Cultura Sântana de Mureş - Cerneahov, se află în aceeaşi zonă în care, în urmă cu un deceniu, au fost descoperite două necropole, cu 14, respectiv 21 de morminte.

"Aşezarea se află la aproximativ 300 de metri de ambele necropole, toate dispuse într-un triunghi. Este foarte importantă această descoperire pentru că astfel se mai pune o cărămidă la ceea ce înseamnă cunoaşterea evoluţiei poporului român din acest spaţiu. Secolul IV, de când provine aşezarea, coincide cu prăbuşirea Imperiului Roman şi cu perioada de început a formării poporului român, care durează până spre sfârşitul mileniului I", a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX directorul Muzeului „Vasile Pârvan”, Mircea Mamalăucă.

Potrivit acestuia, cercetările în zonă vor continua şi pe viitor, fiind considerată o areal de interes pentru arheologi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici