Benzile radio de 900 şi 1.800 MHz vor putea fi folosite şi pentru servicii de telecomunicaţii 4G

Benzile de frecvenţe radio de 900 şi 1.800 MHz vor putea fi utilizate şi pentru servicii de comunicaţii de generaţia a patra (4G), pentru a impulsiona furnizarea de servicii de comunicaţii mobile multimedia şi transmisii de date.

230 afișări
Imaginea articolului Benzile radio de 900 şi 1.800 MHz vor putea fi folosite şi pentru servicii de telecomunicaţii 4G

Benzile radio de 900 şi 1.800 MHz vor putea fi folosite şi pentru servicii de telecomunicaţii 4G (Imagine: Shutterstock)

Conform unui proiect de decizie dat publicităţii de ANCOM, operatorii care deţin licenţe de utilizare a acestor benzi vor putea să ofere şi servicii de comunicaţii de generaţia a patra prin intermediul tehnologiilor LTE sau WIMAX în aceste frecvenţe.

În prezent, drepturile de utilizare a acestor benzi sunt deţinute de trei operatori - Orange România, Vodafone România şi Cosmote România.

Cele trei companii care utilizează aceste benzi pentru furnizarea de servicii de generaţia a doua şi care, începând cu anul 2010, au dreptul de a le folosi şi pentru servicii de generaţia a treia (3G) vor avea, după aprobarea acestei decizii, şi posibilitatea de a oferi servicii de generaţia a patra în aceste benzi.

De asemenea, RCS&RDS, care a câştigat spectru în banda de 900 MHz în urma licitaţiei organizate de ANCOM în acest an, va putea oferi servicii 4G imediat după începerea perioadei de valabilitate a licenţei obţinute.

Tehnologia 4G poate fi implementată şi în benzile de 800 şi 2.600 MHz începând cu anul 2014, ca urmare a licitaţiei organizate de ANCOM în acest an.

Decizia de a implementa noi tehnologii în aceste frecvenţe, calendarul implementării şi momentul lansării comerciale a serviciilor 4G rămân la alegerea furnizorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici