CC judecă joi o sesizare privind Legea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a TVR

Curtea Constituţională judecă joi sesizarea înaintată de un fost membru în Consiliul de Administraţie al Radioului Public, privind articolul 1 din Legea 41/1994 vizând organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTV, pe motiv că nu există prevederi clare legate de statutul juridic al SRR şi TVR.

272 afișări
Imaginea articolului CC judecă joi o sesizare privind Legea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a TVR

CC judecă joi o sesizare privind Legea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a TVR (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată de Adrian Valentin Moise, fost membru în Consiliul de Administraţie al Radioului Public într-un proces pe care acesta l-a avut la Curtea de Apel Bucureşti cu Societatea Română de Radiodifuziune.

Astfel, judecătorii Curţii Constituţionale vor analiza, în şedinţa de joi, dacă dispoziţiile articolului 1 din Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune sunt neconstituţionale.

Conform articolului 1 din Legea 41/1994 "se înfiinţează Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune ca servicii publice autonome de interes naţional, independente editorial, prin reorganizarea Radioteleviziunii Române".

"În opinia subsemnatului, textul de înfiinţare a SRR şi TVR este în mod vădit lipsit de claritate şi deci «imprevizibil» întrucât, deşi foloseşte sintagma unică în legislaţie, «servicii publice autonome de interes naţional», nu defineşte această sintagmă, cu consecinţa gravă că norma nu lămureşte asupra uneia din trăsăturile esenţiale ale oricărei persoane juridice, şi anume personalitatea de drept public sau de drept privat, permiţând relativizarea statutului celor două entităţi", se arată în concluziile lui Adrian Valentin Moise, trimise judecătorilor Curţii Constituţionale.

Potrivit fostului membru în Consiliul de Administraţie al Radioului Public, nu este persmis să planeze incertitudine cu privire la personalitatae juridică a SRR şi TVR, două instituţii fundamnetale ale statului.

"Neclaritatea articolului 1 din Legea 41/1994 care generează incertitudine cu privire la statutul juridic al SRR şi TVR, a creat un cadru favorabil pentru ca managerii celor două entităţi să poată încălca, fără sancţiuni civile sau penale, prevederi legale care îngrădesc cheltuielile instituţiilor publice şi deci automat, principiul eficienţei cheltuielilor publice", se mai precizează în documentul citat.

Demersul este susţinut şi de Centrul pentru Jurnalism Independent, care a trimis o scrisoare Curţii Constituţionale în calitate de ”amicus curiae”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici