Cezar Ion îşi reia funcţia de director al Departamentului de Producţie Editorială în TVR

TVR i-a propus lui Cezar Ion încheierea conflictului juridic în care se află de aproape doi ani, pe cale amiabilă, Televiziunea Română reînfiinţând Departamentul Producţie Editorială, pe care Cezar Ion îl va conduce de la 1 iunie, a declarat pentru MEDIAFAX jurnalistul.

381 afișări
Imaginea articolului Cezar Ion îşi reia funcţia de director al Departamentului de Producţie Editorială în TVR

Cezar Ion îşi reia funcţia de director al Departamentului de Producţie Editorială în TVR (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Potrivit lui Cezar Ion, procesul de la Tribunalul Municipiului Bucureşti, secţia a 8-a Litigii de muncă şi conflicte sociale, s-a încheiat pe cale amiabilă, printr-o tranzacţie judiciară.

"Astăzi (miercuri, n.r.) a fost ultimul termen. S-a încheiat pe cale amiabilă, printr-o tranzacţie judiciară. Între mine şi televiziune s-a semnat un contract de tranzacţie prin care TVR s-a angajat să revoce a doua decizie de concediere de anul trecut şi să-mi plătească drepturile salariale pe toată perioada în care am fost concediat, respectiv august 2008 - 1 iunie 2010", a explicat Cezar Ion.

El a precizat că în TVR a fost reînfiinţat Departamentul Producţie Editorială, pe care jurnalistul l-a condus până în iulie 2008.

"A fost reînfiinţată o structură numită identic, Departamentul Producţie Editorială, cu un post de director care mi-a fost oferit. Nu puteam să-l refuz pentru că instanţa nu ar fi înţeles şi la un nou proces aveam toate şansele să pierd. De la 1 iunie sunt reintegrat", a mai spus Cezar Ion.

Consiliul de Administraţie al SRTv a decis, printr-o Hotărâre din 29 ianuarie, înfiinţarea, în cadrul Direcţiei Programe, a Departamentului Producţie Editorială, cu următoarea structură organizatorică: un post director departament, două posturi consilier în management, trei posturi referent de specialitate statistician, două posturi referent statistician şi un post secretar administrativ.

Cezar Ion a intrat în conflict juridic cu TVR în 2008. Consiliul de Administraţie al SRTv a hotărât, în 4 iunie 2008, reorganizarea Direcţiei Programe şi a Serviciului Juridic din Televiziunea Română, desfiinţându-se, printre altele, Departamentul Producţie Editorială, condus de Cezar Ion. "Consiliul de Administraţie a considerat că disfuncţionalităţile din cadrul Direcţiei Programe au consecinţe şi asupra calităţii produselor realizate şi difuzate de TVR. De asemenea, hotărârea are şi obiective de natură economică. Lipsa unor mecanisme de organizare a muncii şi de urmărire a producţiei, existente în condiţiile anterioarei structuri organizatorice, a generat creşterea consumului de resurse de toate felurile, de la cele de producţie la cele financiare", transmitea TVR la momentul respectiv.

Nou înfiinţata Direcţie Editorială a TVR este alcătuită din departamentele Muzică - Divertisment, Cultură, Social - Politic - Economic, Educaţie - Mediu - Timp liber, Documentare - Patrimoniu - Arhivă, Minorităţi - alcătuit, la rândul său, din Secţiile Emisiuni pentru alte minorităţi, Emisiuni în limba germană şi Emisiuni în limba maghiară - şi Serviciul Drepturi de Autor, în total 617 posturi.

Cezar Ion a declarat în data de 29 iulie 2008 că nu a fost informat despre hotărârile CA.

Ulterior, în procesul intentat SRTv pe 15 septembrie 2008, la Tribunalul Bucureşti, Cezar Ion contesta decizia TVR prin care era concediat din postul de director al Departamentului Producţie Editorială şi cerea instanţei anularea deciziei de concediere numărul 214/ 7 august 2008, încadrarea pe postul deţinut anterior emiterii deciziei, plata drepturilor salariale şi plata cheltuielilor de judecată.

Cezar Ion a făcut referire la contractul de muncă 1044 din 15 noiembrie 2006, care a fost desfăcut într-un mod "unilateral", "abuziv" şi "ilegal". "Este un contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată. Ei (conducerea TVR, n.r.) ar fi trebuit să îmi spună în baza cărui articol din Codul muncii au reziliat acest contract", a spus Cezar Ion.

SRTv a transmis, la momentul respectiv, că Cezar Ion nu a fost concediat de TVR, el fiind angajat pe postul de realizator emisiuni RTV în baza unui contract individual de muncă. "Cezar Ion nu a fost concediat de SRTv, ci este angajat în urma reorganizării Direcţiei programe de către CA al SRTv pe postul de realizator emisiuni RTV, în baza unui contract individual de muncă", au declarat, atunci, reprezentanţii Televiziunii Publice.

Procesele dintre TVR şi Cezar Ion au continuat şi în 2009, când Cezar Ion a dat din nou în judecată SRTv, după ce a fost concediat de Televiziunea Publică printr-o decizie comunicată pe 7 aprilie2009, deşi Tribunalul Bucureşti dispusese, în luna ianuarie 2009, încadrarea lui ca director al Departamentului Producţie Editorială în TVR.

Acţiunea lui Cezar Ion împotriva SRTv a fost depusă la Tribunalul Bucureşti, secţia a 8-a Litigii de muncă şi conflicte sociale, completul 5.

"Am deschis al doilea proces împotriva instituţiei. S-a format un nou dosar, tot la Tribunalul Municipiului Bucureşti, prin care contest noua decizie de concediere dată în dispreţul oricărei prevederi legale, prin abuz de drept şi fraudă la lege, practic fără să pună în aplicare sentinţa Tribunalului Bucureşti numărul 313 din 14 ianuarie 2009, care obliga instituţia SRTv să mă reintegreze pe postul deţinut anterior, respectiv de director editorial TVR. Instituţia a emis, însă, o nouă decizie de concediere din concediere. Este doar o formă de hărţuire", a declarat în 6 mai 2009 Cezar Ion.

În paralel, Cezar Ion s-a judecat cu TVR şi la Curtea de Apel Bucureşti. "În paralel se desfăşoară şi recursul la primul meu proces. Mi-au dat o decizie de concediere sub condiţie. Astfel, dacă ei ar câştiga în recurs, atunci nu ar mai fi valabilă decizia de concediere din 7 aprilie, pe care eu o contest în instanţă. S-ar putea astfel întoarce lucrurile la situaţia din august 2008. Deci o să fiu concediat conform vechii decizii de concediere (deciziei numărul 214 din 7 august 2008, n.r.). Este o formă ordinară pe care o practică această instituţie pentru că are puterea asta prin legea 41 (legea privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTv, n.r.)", a explicat atunci Cezar Ion.

Cezar Ion a fost concediat de SRTv printr-o decizie comunicată pe 7 aprilie 2009, după ce Tribunalul Bucureşti a dispus, în ianuarie 2009, încadrarea lui ca director al Departamentului Producţie Editorială în Televiziunea Publică. La momentul respectiv, TVR a susţinut că i-a oferit în schimb alte posturi, conform pregătirii lui.

El a precizat atunci că decizia de concediere - semnată de patru persoane, printre care şi preşedintele-director general al TVR, Alexandru Sassu - i-a fost comunicată pe 7 aprilie 2009 prin executor judecătoresc. "Prin decizia de concediere îmi comunică faptul că urmează să mi se desfacă contractul de muncă şi îmi propun o serie de posturi libere, vreo 20 de posturi de consilieri în management", a spus Cezar Ion.

Ion precizează că nu a acceptat, la schimb, o funcţie de consilier în management, pentru că aceste posturi nu au nicio legătură cu cea de director al Departamentului Producţie Editorială TVR, pe care a deţinut-o el.

De cealaltă parte, SRTv a spus, printr-o declaraţie din 13 aprilie 2009 a Biroului de Presă, că TVR a aplicat hotărârea Tribunalul Bucureşti. "TVR a aplicat hotărârea instanţei, care ne-a cerut să aplicăm prevederile Codului Muncii, care vorbesc doar de concediere şi de oferirea în schimb a altor posturi, conform pregătirii. Instanţa nu a luat în calcul, în schimb, Contractul Colectiv de Muncă, pe care noi l-am aplicat deja în cazul lui la momentul restructurării", a transmis atunci Biroul de Presă al Televiziunii Publice.

În iunie 2009, Curtea de Apel a respins recursul SRTv în acest dosar şi a obligat societatea la plata cheltuielilor de judecată de 2.000 de lei. Curtea de Apel Bucureşti a menţinut decizia instanţei inferioare în procesul în care acesta a contestat decizia de concediere a sa din Televiziunea Publică din data de 7 aprilie 2009, jurnalistul Cezar Ion putând fi repus în funcţie, conform deciziei instanţei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici