"Clopotul", de Sabin Dorohoi, selecţionat la Festivalul de Film de la Reykjavik

Scurtmetrajul "Clopotul", al tânărului Sabin Dorohoi, a fost selecţionat la cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Reykjavik, Islanda, care se desfăşoară în perioada 17 - 27 septembrie.

389 afișări
Imaginea articolului "Clopotul", de Sabin Dorohoi, selecţionat la Festivalul de Film de la Reykjavik

"Clopotul", de Sabin Dorohoi, selecţionat la Festivalul de Film de la Reykjavik (Imagine: Mediafax Foto)

Filmul "Clopotul", produs de casa de producţie Steppenwolf Film, îl are ca producători pe Alex Traila, care semnează şi imaginea filmului. Regizorul Sabin Dorohoi este autorul scenariului, producător delegat fiind Dan Drăghicescu.

Filmul prezintă o poveste dintr-un sat bănăţean contemporan, pe muzica originală compusă de Ionuţ Guluna şi interpretată de Taraful Tânăr de la Clejani, sat unde datinile mai au încă o putere acaparatoare.

Dar cel mai aspru obicei e dangătul clopotului de la nuntă. Când ies mirii din biserică, neapărat trebuie să bată clopotul.

În acest apaţiu se desfăşoară povestea de dragoste dintre Ionel (Orlando Petriceanu) şi Ionela (Lavinia Munteanu), doi tineri care plănuiesc să facă nuntă.

Numai că un alt peţitor (Alexandru Suciu) al fetei, supărat că a pierdut-o, sparge clopotul.

Şi de-aici începe povestea - popa (Sorin Fruntelată) concluzionează: s-ar putea face nuntă şi fără clopot. Ionel, însă, nu acceptă - trebuie să se ţină datina. De aceea îi trebuie un clopot nou.

El cere sfatul unchiului său, Ianăs (Constantin Dinulescu), care, la rândul lui apelează la Botos (Nicolae Botezatu), un cântăreţ în strană care are relaţii pe la preoţi.

Toţi trei pleacă la Timişoara, la Mitropolie, de unde trebuie să cerşească binecuvântarea Mitropolitului, pentru a cumpăra un clopot nou.

Apoi merg la Bucureşti, în Plumbuita, unde se fac clopotele bune. Numai că eterna stare de mahmureală a lui Botos, damigeana lui de răchie şi un turnător (Ion Haiduc) surd care le vorbeşte în parabole reuşesc să complice povestea.

După alte aventuri petrecute într-un marfar şi negocieri teribile cu Marinică (Horaţiu George Fortun), macaragiul, reuşesc să pună clopotul în clopotniţa bisericii.

Dar reapare celălalt peţitor al fetei şi blochează clopotul din nou. Ianăs va fi cel care va descâlci situaţia.

Sabin Dorohoi a absolvit Universitatea Hyperion, Facultatea de Arte, Regie Film, în 2007 şi a fost prezent în diverse festivaluri studenţeşti cu producţiile sale, care au fost şi premiate.

În prezent, el pregăteşte un nou scurtmetraj, lucrează ca asistent de regie la producţii publicitare, regizor de videoclipuri muzicale şi a colaborat în calitate de regizor la producţii tv.

Scurtmetrajul "Clopotul" va fi prezentat în premieră naţională la Festivalul Internaţional de Film de la Iaşi (IIFF), care se desfăşoară în perioada 25 septembrie - 3 octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici