CNA nu a putut lua o decizie privind amendarea cazului de discriminare de la matinalul Radio Zu

Deşi au fost propuse două amenzi, 50.000 de lei şi 25.000 de lei, pentru încălcarea art. 47(2) referitor la discriminare din Codul Audiovizualului, niciuna dintre acestea nu a întrunit un număr minim de voturi pentru a fi aprobată. Votul va fi reluat. La discuţie au fost prezenţi realizatorii.

1382 afișări
Imaginea articolului CNA nu a putut lua o decizie privind amendarea cazului de discriminare de la matinalul Radio Zu

CNA nu a putut lua o decizie privind amendarea cazului de discriminare de la matinalul Radio Zu (Imagine AFP / Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a discutat în cadrul şedinţei publice de marţi, 21 iunie, cazul -dezbătut în presă şi pe reţelele de socializare- ediţiei matinalului Radio Zu, în care cei doi realizatori au folosit cuvinte ofensatoare la adresa echipei de fotbal din Congo.

Potrivit raportului de monitorizare, în data de 26 mai, prezentatorii matinalului "'Morning Zu" Mihai Morar şi Daniel Buzdugan au discutat despre partida amicală de fotbal disputată cu o zi înainte între echipele naţionale România şi Republica Democrată Congo, pe stadionul Giuseppe Sinigaglia din Como (Italia). Daniel Buzdugan a afirmat, printre altele, "(...) Noi îl avem pe Father Chicken (Anghel Iordănescu, n.r.), ei cică îl au pe Father Monkey. Cei din Congo au venit cu 8.000 de maimuţe, au fost susţinuţi de 8000 de maimuţe (...)".

În cadrul discuţiei cu membrii Consiliului, reprezentanţii radioului - cei doi realizatori, Buzdugan şi Morar, directorul de programe al radioului - Toni Teşiu, avocata trustului Intact la CNA - şi-au recunoscut greşeala şi au precizat că, de fapt, încercau să ironizeze echipa Rămâniei. "Regretăm această situaţie. Nu a avut nimic rasist în acele glume nereuşite. Am vrut să ridiculizăm meciul slab al României. Dacă jucau cu Australia, probabil am fi zis ceva de canguri", a susţinut Buzdugan.

Cei doi au amintit că şi-au cerut scuze public, inclusiv de la ambasada Republicii Democrate Congo. Au susţinut că acest derapaj nu îi reprezintă şi că nu şi-au dat seama, în acel moment, că ar putea jigni pe cineva.

"Argumentul «n-am ştiut că jignim Republica Congo dacă îi facem maimuţe» îmi jigneşte mie inteligenţa, a spus Radu Herjeu, referindu-se la afirmaţiile susţinute de reprezentanţii radioului.

"Vă spun sincer că eu am fost ruşinată, iar cele cele 48 de reclamaţii stau dovadă pentru faptul că românii care au reacţionat s-au simţit ruşinati şi jigniţi de glumele dumneavoastră" - a spus şi Dorina Rusu, adresându-se realizatorilor matinalului.

Radu Herjeu, făcând referire la un alt caz de discriminare (emisiunea lui Radu Banciu de la B1 TV, sancţionată cu 50.000 de lei), a considerat că ar trebui să facă aceeaşi propunere pe care a făcut-o şi în acel caz - amendarea cu 50.000 de lei. Însă Valentin Jucan a considerat că nu pot fi puse "pe picior de egalitate" cele două cazuri şi a popus amenda de 25.000 de lei.

În trei tururi de vot, sancţionarea cu 50.000 a fost susţinută prin trei voturi (Monica Gubernta, Radu Herjeu, Dorina Rusu), iar amenda de 25.000 de lei a primit voturile a cinci membri (Valentin Jucan, Vasile Buda, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu). O decizie CNA nu poate fi adoptată decât cu votul a minimum şase membri. Astfel, votul pentru Radio Zu va fi reluat într-o şedinţă viitoare.

Articolul 47(2) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual precizează "Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici