CNA: Serviciile video la cerere trebuie să difuzeze cel puţin 20% opere audiovizuale europene

Companiile şi persoanele care vor să lanseze un serviciu video la cerere, indiferent de modalitatea de difuzare-prin televiziune, internet şi alte reţele de comunicaţii electronice-, vor trebui să asigure o pondere de cel puţin 20% opere audiovizuale europene, potrivit unei Decizii adoptate de CNA.

204 afișări
Imaginea articolului CNA: Serviciile video la cerere trebuie să difuzeze cel puţin 20% opere audiovizuale europene

CNA: Serviciile video la cerere trebuie să difuzeze cel puţin 20% opere audiovizuale europene (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a votat, în şedinţa de marţi, o Decizie privind furnizarea serviciilor media audiovizuale la cerere.

În urma discuţiilor cu principalii radiodifuzori prezenţi la şedinţa CNA, Consiliul a decis că furnizorii de servicii video on demand trebuie să asigure în cadrul catalogului de programe o pondere de cel puţin 20% opere audiovizuale europene.

CNA a prevăzut un termen de un an pentru a evalua modul în care furnizorii de servicii video la cerere vor respecta obligaţiile culturale prevăzute în decizie. Totodată, Consiliul a fixat şi termenul de implementare, respectiv 3 septembrie.

De asemenea, radiodifuzorii au spus că, întrucât orice persoană poate fi furnizor de servicii video la cerere, ar trebui ca în decizie să apară şi o prevedere potrivit căreia aceştia să solicite un acord de retransmisie în cazul în care preiau conţinut al radiodifuzorilor. "Un distribuitor de servicii video la cerere trebuie să aibă doar un conţinut licenţiat, trebuie să aibă drepturi pe conţinutul difuzat", au spus radiodifuzorii. Însă CNA a considerat că nu intră în atribuţiile sale furtul de conţinut şi difuzarea acestui conţinut pirat pe diferite site-uri, care pot să fie localizate şi în alte ţări decât România.

Pe de altă parte, decizia stabileşte condiţiile de furnizare a serviciilor media audiovizuale la cerere (servicii "video la cerere" şi servicii "video în reluare") prin reţele de comunicaţii electronice şi se aplică furnizorilor care se află sub jurisdicţia României.

Orice persoană care intenţionează să furnizeze servicii media audiovizuale la cerere are obligaţia să notifice CNA această intenţie, cu cel puţin 7 zile înainte de începerea activităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici