Conducerea Centrului Cultural Mogoşoaia: Instituţia, în pericol să fie confiscată de puterea politică

Istoricul de artă Mădălina Mirea, director interimar al Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, spune că Primăria Bucureşti, printr-o "nouă manevră politică", a decapitat Centrul de la Mogoşoaia, la conducerea instituţiei fiind numit, luni, Adrian Vlad Chioţan, membru al PNL.

1215 afișări
Imaginea articolului Conducerea Centrului Cultural Mogoşoaia: Instituţia, în pericol să fie confiscată de puterea politică

Conducerea Centrului Cultural Mogoşoaia: Instituţia, în pericol să fie confiscată de puterea politică

"După ARCUB, o nouă manevră politică a Primăriei Bucureşti decapitează Centrul Cultural de la Mogoşoaia", spune Mădălina Mirea, directorul interimar al Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, într-un comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit acesteia, Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti (CCPB) este în acest moment "în pericol de a fi confiscat de puterea politică".

Mădălina Mirea spune că, pe 4 februarie, a solicitat două zile de concediu, pentru zilele de 8 şi 9 februarie, la Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), în subordinea căreia funcţionează Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti. "La câteva ore am primit pe mail o adresă prin care se solicita prezenţa tuturor directorilor instituţiilor de cultură subordonate P.M.B., luni ora 11 la sediul primăriei", spune Mădălina Mirea, precizând că a anunţat la Direcţia de Cultură că nu poate fi prezentă şi i s-a solicitat să trimită un înlocuitor.

Totodată, Mădălina Mirea spune că, pe 8 februarie, la ora 11:00, la şedinţa PMB, în prezenţa colegei sale, consultant Proiecte şi Programe, şi a tuturor celor de faţă, a fost anunţat în plen numele unui alt director interimar la Centrul Cultural Palatelele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, "în persoana lui Adrian Vlad Chioţan, membru PNL, sector 2, Bucureşti".

"Doresc să vă specific următoarele: sunt istoric de artă, manager interimar al Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia. Menţionez faptul că am colaborat cu această instituţie în anul 2013, în 2014 am venit prin concurs pe postul de Şef-Serviciu Departamentul Expoziţii-Documentare. Am fost numită şi rugată să vin director interimar în urma reţinerii celor doi directori în septembrie 2015, în cazul binecunoscut cu Sorin Oprescu, al luării de mită", spune Mădălina Mirea.

Aceasta precizează că imediat după reţinerea directorilor Centrului Cultural de la Mogoşoaia au urmat trei misiuni de control intern: DNA, în perioada septembrie-octombrie 2015, Curtea de Conturi a României, noiembrie-decembrie 2015, iar în prezent se desfăşoară misiunea de audit a PMB, până la 29 februarie.

"Toate aceste instituţii au semnalat grave nereguli în contractele de la Palatele Brâncoveneşti, în perioada 2012-2015. Recomandarea a fost ca Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia să redobândească misiunea sa culturală excluzând orice imixtiune politică, financiară, interlopă sau nu", spune Mădălina Mirea.

Aceasta precizează că postul de manager interimar este prevăzut să fie scos la concurs la jumătatea lunii martie a.c., atunci când expiră interimatul său.

"Întrebarea noastră este ce interes poate justifica înlocuirea unui manager interimar de specialitate cu un alt manager interimar, pentru numai 5 săptămâni, printr-o decizie arbitrară care încalcă legislaţia în vigoare prin absenţa calificării profesionale a persoanei nominalizate, întrunind astfel toate «atributele» unui abuz în serviciu. Despre ce transparenţă decizională vorbim? În contextul penal din luna septembrie, la solicitarea Primăriei Generale am renunţat într-o bună măsură la preocupările profesionale, pentru a prelua sarcini manageriale, a salva imaginea şi a asigura continuitatea activităţii CCPB, până la organizarea în condiţiile legii, a concursului de management", spune Mădălina Mirea.

Aceasta mai spune că temerea angajaţilor Centrului este ca "Mogoşoaia să nu fie folosită din nou pentru strângerea şi cheltuirea de bani pentru campanie, pentru alegerile locale şi parlamentare". "Ce urgenţă în sine impune schimbarea unui specialist cu un om care nu ştie cum stau lucrurile la Palatul Mogoşoaia, într-o instituţie de cultură cu un program cultural elaborat, aprobat deja de un Consiliu Ştiinţific ce conţine programe internaţionale prevăzute să se desfăşoare în acest an? Sperăm ca acest demers injust să fie împiedicat, iar mesajul nostru este că nu avem nevoie de un director numit politic, nici măcar interimar. Cine doreşte să vină manager trebuie să dea concurs şi să se califice pentru condiţiile unei astfel de funcţii", mai spune Mădălina Mirea.

Totodată, aceasta i-a transmis o scrisoare deschisă primarului interimar al Primăriei Capitalei, Răzvan Sava, în care îi aduce la cunoştinţă că mandatul său la conducerea Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia expiră pe 16 martie.

Mădălina Mirea precizează în scrisoare că a fost numită manager interimar la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia pe 16 septembrie 2015, după ce fosta conducere a fost reţinută pentru audieri în dosarul fostului primar general Sorin Oprescu.

În plus, aceasta îl întreabă, în scrisoare, pe Răzvan Sava care este urgenţa ce justifică înlocuirea unui om de specialitate (Mădălina Mirea, n.r.), în prima lui zi de concediu din ultimele cinci luni, cu "juristul Adrian Chiotan, preşedintele PNL sector 2".

"Mesajul pe care Mogoşoaia îl transmite astăzi, este unul foarte clar: Nu avem nevoie de un manager numit politic, nici măcar interimar!", mai spune
Mădălina Mirea în scrisoarea deschisă adresată primarului interimar al Primăriei Capitalei, Răzvan Sava.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici