Conducerea TVR va fi audiată la Comisia pentru Cultură din Senat pentru cheltuieli nejustificate

Conducerea TVR va fi audiată la Comisia pentru Cultură din Senat, a anunţat, joi, vicepreşedintele acesteia, Marius Paşcan (PDL), care susţine că, "pe fondul prăbuşirii audienţei, "cresc nejustificat cheltuielile" la televiziunea publică.

704 afișări
Imaginea articolului Conducerea TVR va fi audiată la Comisia pentru Cultură din Senat pentru cheltuieli nejustificate

Conducerea TVR va fi audiată la Comisia pentru Cultură din Senat pentru cheltuieli nejustificate (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

Vicepreşedintele Comisiei pentru Cultură şi Media din Senat, Marius Paşcan (PDL), a declarat că aceasta a votat, miercuri, audierea conducerii TVR, date fiind semnalele din presă vizavi de "cheltuielile exorbitante" legate de evenimentele prilejuite de lansarea grilei de toamnă a televiziunii naţionale.

"Ieri (miercuri - n.r.) am votat în cadrul Comisiei să audiem săptămâna viitoare conducerea televiziunii. Pe fondul prăbuşirii audienţei, cresc nejustificat cheltuielile", a spus Paşcan.

Senatorul a adăugat că a formulat, în această săptămână, o interpelare la care a cerut răspuns scris, în care îl chestionează pe preşedintele-director general al TVR, Claudiu Săftoiu, "privind situaţia alarmantă a cheltuielilor făcute de TVR, în condiţiile în care SRTv se află într-un program de redresare economică", ce prevede reeşalonarea unor datorii fiscale de 65 de milioane de euro, pe şapte ani.

"I-am solicitat să facă cunoscute acele cheltuieli exorbitante care au fost invocate de mai mulţi jurnalişti din presa centrală privind organizarea evenimentelor legate de lansarea grilei de toamnă a TVR", a spus Paşcan, care a adăugat că a aflat din mass-media, ca şi CA al TVR, "de sute de mii de euro care au fost cheltuiţi de TVR cu lansarea grilei de toamnă".

"Aflăm de sute de mii de euro care au fost cheltuiţi de TVR cu lansarea grilei de toamnă, «România fără frontiere», cu câteva zeci sau sute de angajaţi ai televiziunii deplasaţi în Las Vegas, Los Angeles, Londra, Paris, SUA şi te mai miri unde. Şi rezultatul acestor călătorii de lux, estimat de mass-media la 300.000 de euro, a fost o audienţă de 320.000 de spectatori. S-a făcut şi neinspirat în opinia mea lansarea acestei grile de toamnă, întrucât s-a suprapus cu «Vocea României» de la ProTV, care a avut peste două milioane de telespectatori, iar TVR nici măcar pe sfert", a arătat senatorul.

Paşcan a adăugat că CA al TVR nu a fost informat nici în legătură cu intenţia de reînnoire a parcului auto al televiziunii cu 140 de autoturisme a căror valoare totală s-ar ridica la cinci milioane de euro.

"Aflăm cu stupoare că TVR urmează să îşi reînnoiască parcul auto, că din nou nu e informat Consiliul de Administraţie. CA a solicitat să se comunice plafonul maxim pentru cele 140 de autoturisme, nu se ştie cum a fost stabilit, iar membri ai CA mi-au comunicat că suma se ridică la cinci milioane de euro. Este absolut incredibil şi este şi motivul pentru care am făcut această interpelare", a mai arătat acesta.

Senatorul a solicitat în interpelare să i se spună dacă este necesară înlocuirea întregului parc auto al SRTv, "în condiţiile financiare precare ale societăţii şi al datoriilor pe care le are în continuare" şi dacă au existat consultări la nivelul Guvernului, înainte de a se demara procedurile de achiziţie, întrucât suma necesară pentru achiziţionarea a 140 de autoturisme noi "ar fi contrară planului de redresare aprobat de Guvern în 2012".

Conform aceleiaşi suse, sumele necesare acestei achiziţii nu apar în bugetul SRTv aprobat de Parlament, nici în planul de investiţii al instituţiei pe 2013, aprobat de Consiliul de Administraţie, mai ales că CA trebuie să aprobe orice orice investiţie mai mare de 25.000 de euro.

Nu în ultimul rând, senatorul subliniază în interpelare că suma salariilor "pe câţiva ani" a celor 800 de angajaţi disponibilizaţi în urma aplicării planului de restructurare al TVR "este mai mică decât suma ce se doreşte a fi investită în maşini".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici