DNA a pus în mişcare acţiunea penală în dosarul privind decizii ale CNA

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a pus în mişcare acţiunea penală în cazul Laurei Georgescu, Viorel Hrebenciuc, Gheorghe Ştefan şi al Narcisei Iorga, în dosarul intervenţiilor pentru licenţa Giga TV, şefa CNA fiind cercetată şi pentru sancţionarea ilegală a unor posturi de televiziune.

92 afișări
Imaginea articolului DNA a pus în mişcare acţiunea penală în dosarul privind decizii ale CNA

DNA a pus în mişcare acţiunea penală în dosarul privind decizii ale CNA (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Conform sursei citate, preşedinta Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu, este anchetată pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, Viorel Hrebenciuc este acuzat că folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid, iar Gheorghe Ştefan şi Narcisa Iorga sunt urmăriţi penal pentru instigare la infracţiunea de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid.

În 17 septembrie 2013, susţin procurorii, la propunerea Laurei Georgescu, CNA a decis, cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri CNA prezenţi), retragerea licenţei audiovizuale pentru postul Giga Tv, controlat de Gheorghe Ştefan.

"În consecinţă, a fost emisă decizia numărul 483/2013, în care, după o elaborată expunere de motive şi consideraţii de natură tehnică, s-a hotărât că respectivul post TV a încălcat dispoziţiile art.57 alin.1 lit.b teza 2 din Legea nr.504/2002 a audiovizualului, în sensul că a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuală, mai mult de 96 de ore, pentru orice motive imputabile titularului, singura sancţiune prevăzută de lege într-o asemenea situaţie fiind retragerea licenţei", arată DNA.

Potrivit sursei menţionate, în aceeaşi zi, Narcisa Iorga, membru al CNA, l-a îndrumat pe Gheorghe Ştefan să apeleze la cunoştinţele sale din mediul politic, pentru a influenţa votul pe care ceilalţi membri ai CNA urmau să îl dea cu privire la contestaţia pe care Giga TV intenţiona să o formuleze.

În acest context, Narcisa Iorga a precizat pe cine anume dintre oamenii politici trebuie să îi abordeze, pentru ca aceştia, la rândul lor, să îi influenţeze pe membrii CNA asupra cărora puteau să îşi exercite influenţa şi autoritatea. În acest context, printre oamenii politici nominalizaţi de Narcisa Iorga, s-a numărat şi fostul parlamentar Viorel Hrebenciuc.

"Ca urmare a indicaţiilor primite, inculpatul Ştefan Gheorghe i-a solicitat sprijin inculpatului Hrebenciuc Viorel, astfel încât acesta să se implice în realizarea de demersuri pentru a determina funcţionari din cadrul Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) ca instituţia să revină asupra deciziei prin care a fost retrasă licenţa pentru postul de televiziune respectiv", se arată în comunicatul DNA.

În urma solicitării făcute de Gheorghe Ştefan, Viorel Hrebenciuc a încercat să o convingă pe Laura Georgescu ca instituţia pe care o conduce să revină asupra deciziei, în calitatea sa de membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte, respectiv membru al Comitetului Executiv Naţional, organul de conducere şi de decizie al partidului.

Ca urmare a acestor acţiuni, după numai două săptămâni, în 1 octombrie 2013, s-a emis o altă decizie prin care s-a revocat decizia anterioară (6 voturi pentru şi 4 voturi împotrivă, din 10 membri prezenţi), precizându-se doar că argumentele conţinute în contestaţia depusă de Giga TV au fost admise, fără a se mai realiza o analiză tehnică sau să se ţină cont dacă există un punct de vedere al specialiştilor din cadrul CNA, care să constate dacă susţinerile din contestaţie sunt temeinice şi legale.

"Prin acţiunea sa, Georgescu Laura a contribuit la cauzarea unei tulburări însemnate a activităţii CNA, prin exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu şi încălcarea dispoziţiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis funcţionarea, în continuare, a unui post de televiziune căruia îi fusese retrasă în mod corect licenţa. Astfel, au fost afectaţi implicit şi ceilalţi operatori de televiziune, atât sub aspectul concurenţei neloiale, cât şi a încrederii în corectitudinea desfăşurării activităţii de către singurul organism abilitat să monitorizeze domeniul audiovizual şi să aplice legislaţia specifică", precizează procurorii.

În acelaşi dosar, anchetatorii o acuză pe Laura Georgescu că, între 2013 şi 2014, a instigat la întocmirea unor sesizări cu date nereale pentru a înregistra unele lucrări ce au intrat în analiza plenului CNA şi care au fost soluţionate prin sancţionarea a 11 posturi de televiziune.

"În acest sens, în perioada respectivă, preşedinta CNA Laura Georgescu a impus mai multor funcţionari din cadrul instituţiei pe care o conduce, să întocmească sesizări ce conţin date nereale, iar ulterior a susţinut respectivele sesizări false, prin demararea unor proceduri administrative care au avut ca finalitate sancţionarea celor 11 posturi TV, unele dintre acestea fiind sancţionate de mai multe ori. În unele cazuri, sesizarea a fost redactată şi înregistrată înainte ca emisiunea reclamată să fi avut loc", potrivit procurorilor anticorupţie.

Mai mult, conform anchetatorilor, în cazul unuia dintre posturile tv sancţionate, la momentul analizării cererii de prelungire a licenţei, în 2014, contrar metodologiei de până la acel moment, la dosarul constituit pentru prelungirea licenţei, la comanda Laurei Georgescu, au fost anexate mai multe sesizări false, anterioare acelui moment şi care deja fuseseră soluţionate prin sancţionarea cu amendă, ceea ce a condus la o amânare a deciziei de prelungire pentru mai multe săptămâni. În tot acest timp, în spaţiul mediatic s-a transmis că postul respectiv a rămas fără licenţă, ceea ce a afectat în mod direct activitatea acestuia.

"Urmare a sancţionării repetate şi a neprelungirii licenţei, în condiţiile prezentate anterior, postului tv respectiv i-au scăzut încasările din publicitate cu peste 600.000 lei", conform DNA.

Cei patru - Laura Georgescu, Viorel Hrebenciuc, Gheorghe Ştefan şi Narcisa Iorga - au venit, miercuri, la DNA, pentru a li se aduce la cunoştinţă învinuirile.

În prezent, Viorel Hrebenciuc se află în arest la domiciliu, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în care a fost trimis în judecată alături de mai multe persoane. De asemenea, tot în arest la domiciliu se află şi Gheorghe Ştefan, judecat în dosarul "Microsoft".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici