Doi membri ai CA al TVR i-au cerut demisia lui Stelian Tănase, după blocarea conturilor TVR de ANAF

Doi membri ai Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române, Claudiu Brînzan şi Adrian Bădescu, i-au cerut, marţi, demisia lui Stelian Tănase, preşedintele-director general al TVR, în contextul în care ANAF a blocat conturile operaţionale ale televiziunii, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse.

385 afișări
Imaginea articolului Doi membri ai CA al TVR i-au cerut demisia lui Stelian Tănase, după blocarea conturilor TVR de ANAF

Doi membri ai CA-TVR i-au cerut demisia lui Stelian Tănase, după blocarea conturilor TVR de ANAF (Foto: Razvan Lupica / Mediafax Foto)

Consiliul de Administraţie (CA) al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) s-a întâlnit, marţi, în şedinţă şi a discutat, printre altele, situaţia instituţiei, în contextul în care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat, luni, conturile operaţionale ale Televiziunii Române, din cauza datoriilor acumulate - începând din anul 2005 - către bugetul de stat.

În timpul şedinţei, doi membri ai CA al TVR i-au cerut lui Stelian Tănase demisia din funcţia de preşedinte-director general al SRTv.

TITLURILE ZILEI

Contactat de agenţia MEDIAFAX, Claudiu Brînzan a confirmat acest lucru. "I-am cerut demisia şi eu şi domnul Bădescu, pentru că cel puţin eu îl consider răspunzător pentru actuala situaţie, pentru măsurile pe care le-a luat şi care au ieşit din memorandum", a spus Claudiu Brînzan. El a făcut referire la memorandumul din 2012, prin care Guvernul a permis eşalonarea datoriilor la stat ale SRTv pe o perioadă de şapte ani.

Potrivit lui Claudiu Brînzan, Stelian Tănase nu a spus nimic privind această solicitare.

"Eu am propus chiar să ne dăm demisia întregul Consiliu de Administraţie, dacă în modul ăsta colegii mei cred că putem să atragem atenţia factorilor de răspundere, Parlamentului, că trebuie să se facă ceva pentru salvarea Televiziunii Române", a mai spus Brînzan.

În cele din urmă, în şedinţa de marţi, CA al TVR a mers pe varianta luării unor măsuri de diminuare a cheltuielilor televiziunii publice.

"Majoritatea colegilor au spus că nu putem să plecăm fără să se ia vreo hotărâre în urma dispoziţiei ANAF de a ne fi blocate conturile", a mai spus Brînzan.

Astfel, CA al TVR a decis închiderea, de la 1 august, a televiziunii TVR News şi comasarea Direcţiei Ştiri cu Departamentul Emisiuni şi Ştiri Sportive, în vederea diminuării posturilor de conducere. Totodată, CA al TVR a luat în discuţie închiderea TVR HD şi transformarea televiziunii TVR 2 într-una cu emisie de înaltă definiţie.

Claudiu Brînzan este membru al CA al TVR din partea PSD, iar Adrian Bădescu, din partea Guvernului, în timp ce Stelian Tănase a fost numit în CA al SRTv iniţial cu sprijinul PNL, ulterior, cu cel al PSD.

Contactat de agenţia MEDIAFAX, Stelian Tănase nu a dorit să răspundă la nicio întrebare.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a blocat, luni, conturile SRTv, având în vedere datoriile pe care TVR le are la bugetul de stat, după cum a relatat în aceeaşi zi agenţia MEDIAFAX, citând mai multe surse din Televiziunea Română.

Motivul blocării conturilor ar fi datoriile pe care le are SRTv la bugetul de stat şi faptul că sub conducerea lui Stelian Tănase, preşedintele - director general al TVR, instituţia nu ar mai fi respectat memorandumul din 2012, prin care Guvernul a permis eşalonarea datoriilor la stat ale SRTv pe o perioadă de şapte ani, au mai spus sursele citate.

ANAF a confirmat, marţi, faptul că a instituit propriri pe conturile Societăţii Române de Televiziune, pentru recuperarea datoriilor. "În urma inventarierii creanţelor bugetare de recuperat de la marii contribuabili, ANAF a instituit popriri pe conturile TVR şi RATB. Precizăm că, în perioada următoare, ANAF va institui popriri pe conturile tuturor marilor contribuabili care înregistrează datorii către bugetele de stat, în funcţie de vechimea arieratelor", a transmis ANAF, marţi, printr-un comunicat.

Pe de altă parte, alte surse din SRTv au declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că ANAF ar fi blocat conturile TVR şi RATB în contextul în care, în perioada următoare, ar urma să se poarte discuţii cu oficiali ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi care ar urma să atingă şi subiectul recuperării datoriilor de la companiile de stat. De asemenea, potrivit aceloraşi surse, ANAF ar fi pornit măsurile în acest sens cu TVR şi RATB, două companii ale căror conduceri au fost numite de PNL, deşi alte companii au datorii mai mari la bugetul de stat decât acestea.

Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Română a avut, anul trecut, venituri totale de 544,2 milioane de lei şi cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate de reprezentanţii instituţiei pe 6 aprilie, într-o conferinţă de presă la care a participat şi Stelian Tănase. În conferinţa de presă au fost prezentate cifrele din raportul SRTv pe anul trecut.

Tot atunci, reprezentanţi ai TVR au anunţat că datoriile totale ale Televiziunii Române erau, la sfârşitul anului 2014, de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici