Festivalul de Film de la Cannes, deschis cu Scott Thomas, Burton, Blanchett şi Crowe - VIDEO, GALERIE FOTO

Cea de-a 63-a ediţie a Festivalului de la Cannes a fost deschisă miercuri seară, cu filmul "Robin Hood", de Ridley Scott, dar cu puţine staruri, printre acestea numărându-se Kristin Scott Thomas, gazda evenimentului, Tim Burton, preşedintele juriului, Cate Blanchett şi Russell Crowe.

77 afișări
Imaginea articolului Festivalul de Film de la Cannes, deschis cu Scott Thomas, Burton, Blanchett şi Crowe - VIDEO, GALERIE FOTO

Înaintea proiecţiei celui mai recent film semnat de Ridley Scott, "Robin Hood", a avut loc o ceremonie, prezentată de Kristin Scott Thomas (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit imaginilor difuzate de presa internaţională, printre starurile prezente pe Croazetă miercuri seară s-au numărat Helen Mirren, Salma Hayek, Jean-Claude Van Damme, Eva Longoria Parker, Aishwarya Rai, Sean Penn, Mick Jagger, Naomi Watts, Woody Allen şi Jean-Luc Godard.

Totodată, pe covorul roşu s-au mai aflat Alain Terzian, preşedintele Academiei franceze de arte şi ştiinţe, şi fostul şi actualul ministru francez al Culturii, Jack Lang şi, respectiv, Frédéric Mitterrand.

Preşedintele festivalului, Gilles Jacob, şi directorul acestuia, Thierry Fremaux, au întâmpinat oaspeţii la intrarea în Palais des Festivals din Cannes.

Înaintea proiecţiei celui mai recent film semnat de Ridley Scott, "Robin Hood", a avut loc o ceremonie, prezentată de Kristin Scott Thomas, care a avut rolul de a deschide oficial evenimentul.

În timpul ceremoniei au fost prezentaţi membrii juriului - Alberto Barbera, Kate Beckinsale, Emmanuel Carrere, Benicio Del Toro, Alexandre Desplat, Victor Erice, Shekhar Kapur şi Giovanna Mezzogiorno -, fiind prezentat un moment muzical special în onoarea preşedintelui juriului din acest an, regizorul Tim Burton.

După proiecţia filmului lui Ridley Scott a avut loc un cocktail oficial la hotelul Majestic Barriere.

Printre cele mai aşteptate filme din acest an pe Croazetă se numără cele mai recente producţii ale regizorilor americani Woody Allen şi Oliver Stone, şi anume "You will meet a tall dark stranger", respectiv "Wall Street 2".

De asemenea, în afara competiţiei va rula portretul-fluviu realizat de francezul Olivier Assayas teroristului Carlos Şacalul, în cea mai recentă peliculă a sa, "Carlos the Jackal", care are o durată de 5 ore şi 33 de minute, fiind produsă de postul de televiziune francez privat Canal Plus.

Dar pelicula care promite să stârnească cea mai mare vâlvă pe Croazetă este cea a franco-algerianului Rachid Bouchareb - "Hors-la-loi" -, care vine la Cannes la patru ani după ce actorii din pelicula sa "Indigènes" - ce prezenta atitudinea discriminatoare a Franţei faţă de nord-africanii care au luptat alături de ea în al Doilea Război Mondial - au primit un premiu colectiv pentru interpretare.

O polemică a stârnit şi cineastul noului val francez Jean-Luc Godard, care, la 79 de ani, îşi va prezenta la Cannes, în afara competiţiei, pelicula "Film Socialisme", disponibil şi prin sistem video-on-demand, o lovitură dată sistemului de distribuţie clasic. Filmul lui Godard "Le Petit Soldat", realizat în 1959, a fost interzis până la terminarea războiului din Algeria, în 1963, iar deputatul Jean-Marie Le Pen, care încă nu ajunsese liderul extremei dreapta franceze, a cerut atunci expulzarea cineastului elveţian.

O pagină de istorie prezintă şi pelicula "Des hommes et des dieux", de Xavier Beauvois, cu Lambert Wilson, o peliculă inspirată din asasinatul călugărilor de la Tibéhirine, din sudul Algeriei, în 1996.

Competiţia din acest an numără cineaşti cunoscuţi, cum ar fi Abbas Kiarostami, Alejandro Gonzalez Inarritu, Daniele Luchetti şi Lee Chang-dong, sau mai puţin cunoscuţi, cum ar fi Wang Xiaoshuai şi Mahamat-Saleh Haroun, toţi luptându-se pentru trofeul Palme d'Or, câştigat anul trecut de "Panglica albă/ Das Weisse Band", în regia cineastului Michael Haneke.

Anul acesta, România este reprezentată în secţiunea Un Certain Regard de peliculele "Aurora", de Cristi Puiu, şi "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean. Totodată, România va fi reprezentată în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes de scurtmetrajul "Căutare/ Quest", de Ionuţ Piţurescu.

Ediţia a 63-a a Festivalului de Film de la Cannes se desfăşoară în perioada 12 - 23 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici