Filmele de la Cannes, în Capitală - VIDEO

Filmul câştigător al Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes 2010, "Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives", şi "Tournée", în regia actorului Mathieu Amalric, se numără printre peliculele ce vor fi prezentate la Bucureşti, între 15 şi 21 octombrie, în programul Filmele de la Cannes.

49 afișări
Imaginea articolului Filmele de la Cannes, în Capitală - VIDEO

Filmele de la Cannes, în Capitală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întâlniri cu regizori străini premiaţi la Cannes şi proiecţii în premieră ale unor filme care au rulat anul acesta la festivalul de pe Coasta de Azur sunt câteva dintre surprizele primei ediţii a evenimentului Filmele de la Cannes la Bucureşti/ Les Films de Cannes à Bucarest.

Între 15 şi 21 octombrie, la Cinema Studio din Capitală vor fi proiectate, în premieră în România, mai multe pelicule selecţionate în competiţia prestigiosului festival.

Selecţia a fost realizată chiar de Thierry Frémaux, delegatul general al festivalului de la Cannes, care va fi prezent la eveniment şi va prezenta filmele din program. Thierry Frémaux va susţine şi un masterclass pentru studenţii facultăţilor de film din Bucureşti.

Manifestarea se va deschide vineri, 15 octombrie, cu o proiecţie-eveniment: premiera naţională a peliculei care a câştigat Palme d'Or anul acesta, "Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives", în regia thailandezului Apichatpong Weerasethakul, unul dintre cei mai apreciaţi cineaşti asiatici ai momentului.

Filmul preferat al juriului din acest an, care a fost prezidat de Tim Burton, este povestea unui om care, în apropierea morţii, îşi revede vieţile anterioare, ghidat de fantoma soţiei sale.

În program, figurează şi filmul regizat de Mathieu Amalric, "Tournée", care a obţinut Premiul pentru regie şi Premiul FIPRESCI la ediţia din acest an a Festivalului de la Cannes.

Invitaţi speciali ai evenimentului de la Bucureşti, regizorii Gaspar Noé, Kornél Mundruczó şi Sergei Loznitsa vor vorbi despre filmele lor: "Enter the Void" (Franţa), "Tender Son. The Frankenstein Project", (Ungaria) şi respectiv "My Joy" (Ucraina). La sfârşitul proiecţiilor, publicul le va putea pune întrebări regizorilor, în sesiuni de Q&A.

Kornél Mundruczó şi Sergei Loznitsa au filmat în România sau au colaborat deja cu cineaşti români. În 2008, Mundruczó a concurat la Cannes cu "Delta", o peliculă filmată în Delta Dunării, iar Loznitsa a lucrat la filmul "My Joy" cu directorul de imagine Oleg Mutu şi actorul Vlad Ivanov.

Les Films de Cannes à Bucarest aduce pe ecranele româneşti şi drama care şi-a adjudecat Marele Premiu al Juriului la Cannes, "Des Hommes et des Dieux", în regia lui Xavier Beauvois, propunerea Franţei la Oscarul pentru cel mai bun film străin. Pelicula inspirată dintr-un fapt real - asasinarea a opt călugări francezi în Algeria - va avea parte de o proiecţie de gală la Opera Naţională din Bucureşti pe 18 octombrie.

Pe lângă titlurile străine, Les Films de Cannes à Bucarest pregăteşte un program-surpriză cu filme româneşti care au ajuns, de-a lungul timpului, pe ecranele celebrului festival.

Evenimentul este organizat de casa de distribuţie Voodoo Films, în parteneriat cu Ambasada Franţei la Bucureşti şi Institutul Francez din Bucureşti, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi al Editurii Video - şi în colaborare cu distribuitorul Independenţa Film.

Programul complet al proiecţiilor va putea fi consultat începând cu 11 octombrie pe site-ul manifestării, www.filmedefestival.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici