Fostul director al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti a fost arestat

Fostul director al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, Florinel Rotaru, acuzat de abuz în serviciu la achiziţionarea de cărţi supraevaluate, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, printr-o decizie luată miercuri seară de Tribunalul Bucureşti.

849 afișări
Imaginea articolului Fostul director al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti a fost arestat

Fostul director al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti a fost arestat (Imagine: Shutterstock)

Prin aceeaşi hotărâre, s-a dispus măsura controlului judiciar pentru Elena Cristina Baldovin şi Ioana Gogoneaţă, angajate ale bibliotecii la data faptelor.

Decizia Tribunalului Capitalei nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Florinel Rotaru, Elena Cristina Baldovin şi Ioana Gogoneaţă, împreună cu Irina Bologa şi Rodica Cosmaciuc, şi ele angajate ale instituţiei la data faptelor, au fost reţinuţi marţi de Procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.

Fostul director este acuzat de abuz în serviciu, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, fals în declaraţii şi conflict de interese, iar cele patru foste subalterne, de abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor, în perioada 2010 - 2012, cei cinci inculpaţi "şi-au încălcat atribuţiile de serviciu cu ocazia încheierii şi executării unor contracte de achiziţii publice prin plata unor lucrări pentru care nu au fost furnizate documente justificative, fie prin plata unor lucrări ce nu s-au executat niciodată, fie prin angajarea unor lucrări pentru care exista posibilitatea efectuării acestora de către angajaţi ai Bibliotecii Metropolitane Bucureşti".

Totodată, aceştia ar fi produs un prejudiciu de 2.662.634 lei Bibliotecii Metropolitane, prin achiziţionarea, în perioada 2008 - 2012, de cărţi şi colecţii speciale pentru care au fost plătite preţuri supraevaluate.

Fostul director al Bibliotecii Metropolitane Florinel Rotaru mai este acuzat şi de fals în declaraţiile de avere şi conflict de interese, respectiv luarea unor decizii în cadrul instituţiei pe care o conducea "prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru soţia inculpatului sau entităţi de la care acesta a beneficiat de foloase de orice natură", potrivit Parchetului Judecătoriei Sectorului 1.

Procurorii au instituit sechestru asigurător pe 12 imobile în valoare de 507.746 de euro şi pe 688 de cărţi, evaluate la 5.485.450 lei, care au fost achiziţionate de Biblioteca Metropolitană în perioada 2008 - 2012.

Poliţiştii au făcut, marţi, 18 percheziţii la sediul Bibliotecii Metropolitane şi la alte 17 adrese din Bucureşti, Ilfov, Giurgiu, Dâmboviţa şi Teleorman, în dosarul privind achiziţia unor cărţi considerate ca fiind "rare", dar care au fost luate la preţuri supraevaluate.

În acest dosar au fost audiate marţi 16 persoane, cinci fiind reţinute şi 11 lăsate să plece acasă, după ce au fost sincere în anchetă şi şi-au recunoscut faptele.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că fostul director al Bibliotecii Metropolitane Florinel Rotaru şi ceilalţi patru suspecţi care i-au fost subalterni în perioada comiterii faptelor ar fi cumpărat 688 de cărţi rare la preţuri supraevaluate, dar şi pachete de turism, şi ar fi închiriat săli de conferinţă sau ar fi contractat diferite lucrări la preţuri supraevaluate.

"Totul s-a făcut în mod legal şi am îmbogăţit patrimoniul cultural, şi al României, şi direct al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti", declara Florinel Rotaru pentru MEDIAFAX, precizând că nu s-a făcut nicio expertiză în legătură cu "preţurile supraevaluate".

Potrivit directorului Bibliotecii Metropolitane, Anca Cristina Râpeanu, cele 688 de cărţi au fost cumpărate de la Constantin Pavelescu, în prezent decedat.

Anca Râpeanu a precizat că din cele 16 persoane vizate de anchetă, numai patru lucrează în prezent la bibliotecă şi acestea colaborează cu anchetatorii.

În aprilie 2013, primarul general Sorin Oprescu a dispus încetarea delegării lui Florinel Rotaru în funcţia de manager al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, pentru management defectuos şi ineficienţă în administrarea, angajarea şi utilizarea resurselor publice locale. Măsura a fost luată în urma verificărilor făcute de Direcţia de Control şi Direcţia de Audit Intern din Primăria Capitalei.

Raportul a arătat că multe dintre deficienţele constatate sunt rezultatul unui "management defectuos", ca urmare a necunoaşterii sau "cunoaşterii insuficiente" a prevederilor legislative în vigoare, dar şi ineficienţei în administrarea, angajarea şi utilizarea resurselor publice locale, se arăta atunci într-un comunicat de presă.

Anca Cristina Râpeanu este din ianuarie 2014 director al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, aceasta câştigând concursul de management desfăşurat în noiembrie.

Până la organizarea concursului de proiecte de management, pentru asigurarea conducerii interimare a acestei instituţii, primarul general l-a desemnat pe scriitorul şi publicistul Nicolae Iliescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici