Jurnalistul american Andy Rooney, cunoscut din emisiunea "60 Minutes", a murit

Jurnalistul american Andy Rooney a murit vineri, la vârsta de 92 de ani, la câteva săptămâni după ultima sa apariţie în emisiunea care l-a făcut celebru, "60 Minutes", de la CBS News, potrivit ediţiei online a cotidianului The New York Times.

517 afișări

Andy Rooney a apărut pentru ultima oară în calitate de comentator în emisiunea "60 Minutes", în care avea propriul format săptămânal - "A Few Minutes With Andy Rooney", pe 2 octombrie, ulterior fiind internat din cauza unor complicaţii survenite în urma unei intervenţii chirurgicale.

Jurnalistul a murit vineri într-un spital din New York.

"Este o zi tristă la '60 Minutes' şi pentru toată lumea de la CBS News. Ne este greu să ne imaginăm că Andy nu va mai fi printre noi. Şi-a iubit viaţa şi şi-a trăit-o în propriul fel. Ne va fi foarte dor de el", a spus Jeff Fager, preşedintele CBS News şi producătorul executiv al emisiunii "60 Minutes", citat de contactmusic.com.

Rooney a debutat ca jurnalist însoţind Armata americană pe frontul celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru ziarul Stars and Stripes. S-a angajat ca scenarist la CBS News în 1949, iar din 1978 până în octombrie anul acesta a fost comentator în cadrul emisiunii "60 Minutes".

În partea din emisiune pe care o prezenta, "A Few Minutes with Andy Rooney" (în trad. - "Câteva minute cu Andy Rooney", n.r), comenta de multe ori câte un aspect trivial al vieţii de zi cu zi, precum preţul alimentelor, sărbătorile sau rudele enervante. A spus, printre altele, că "există mai multe saloane de frumuseţe decât frumuseţi" şi că "dacă câinii ar vorbi nu ar mai fi nici pe departe atât de amuzant să ai unul".

Tot Rooney a spus despre generalul american George S. Patton şi despre scriitorul Ernest Hemingway, pe care i-a cunoscut personal, că erau nişte preţioşi.

Pe de altă parte, comentariile sale nu au fost tot timpul pe placul tuturor. În 1990, a fost chiar suspendat de CBS după ce au existat reclamaţii că ar fi făcut unele comentarii jignitoare la adresa homosexualilor, pentru care şi-a cerut apoi scuze. A stârnit de asemenea controverse şi prin comentariile făcute după sinuciderea liderului Nirvana Kurt Cobain, în 1994.

Rooney a publicat mai multe volume, în principal colecţii cu comentariile sale, printre care "Out of My Mind" (2006), "And More by Andy Rooney" (2008) şi "Andy Rooney: 60 Years of Wisdom and Wit" (2010).

Andy Rooney lasă în urmă patru copii. Soţia sa, Marguerite Howard, a murit în 2004.

La ultima lui apariţie în "60 Minutes", a spus: "M-am plâns mult aici, dar dintre toate lucrurile de care m-am plâns, nu mă pot plânge de viaţa mea".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici