Kelemen Hunor anunţă modernizarea Sălii Palatului, Oprescu, inaugurarea unei noi arene

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a anunţat miercuri, la conferinţa de presă dedicată Festivalului "George Enescu" 2011, că Sala Palatului va fi modernizată în doi - trei ani, iar primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a spus că va inaugura o nouă arenă anul viitor.

96 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor anunţă modernizarea Sălii Palatului, Oprescu, inaugurarea unei noi arene

Kelemen Hunor anunţă modernizarea Sălii Palatului, Oprescu, inaugurarea unei noi arene (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

La conferinţa de presă dedicată celei de-a 20-a ediţii a Festivalului Internaţional "George Enescu", ce va avea loc în perioada 1 - 25 septembrie, au luat cuvântul: directorul artistic al festivalului, Ioan Holender, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, preşedintele Institutului Cultural Român, Horia-Roman Patapievici, preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune, Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Demeter Andras.

După ce Holender a făcut o serie de remarci vizavi de faptul că festivalul se desfăşoară în continuare la Sala Palatului, care nu a fost reabilitată şi transformată într-un "mall cultural", după cum i s-a promis la ultimele cinci ediţii ale evenimentului, ministrul Culturii a explicat că acest lucru nu a fost posibil din cauză că terenul aflat în jurul imobilului nu este în proprietatea Ministerului Culturii.

Kelemen a spus că s-au pierdut 3 - 4 ani cu discuţii şi negocieri din această cauză, fără a fi rezolvată problema, aşa că discuţiile s-au oprit şi a fost regândit proiectul de modernizare a Sălii Palatului. Acesta urmează să fie implementat cu fonduri europene, pentru că nu există fondurile necesare la bugetul de stat, în următorii 2 - 3 ani, pentru ca "Bucureştiul să aibă într-adevăr o sală modernă de spectacole aşa cum are orice Capitală".

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, l-a invitat apoi pe ministru să inaugureze împreună, anul viitor, o nouă arenă, fără a dori însă să precizeze unde va fi aceasta construită. Edilul nu a dorit să dea alte detalii, dar a subliniat că această arenă va exista anul viitor.

Intenţia de modernizare şi transformare a Sălii Palatului într-un "mall cultural" a fost anunţată de fosta conducere a Ministerului Culturii pe 23 mai 2006. Atunci, fostul ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu, a anunţat că Ministerul Culturii vrea să modernizeze şi să îmbunătăţească acustica Sălii Palatului, pentru a rezolva problema lipsei unui spaţiu adecvat pentru concerte în Bucureşti, şi să creeze în aceeaşi clădire alte săli mai mici, multifuncţionale.

În acest sens, Sala Palatului a fost transferată de la RA-APPS în administrarea Ministerului Culturii, printr-o Hotărâre de Guvern aprobată în data de 16 august 2006.

Ulterior, Ministerul Culturii a demarat prima parte a proiectului. În prima fază s-au realizat modificări pentru buna asigurare a desfăşurării ediţiei din 2007 a Festivalului Internaţional "George Enescu" (1 - 23 septembrie 2007), respectiv s-a lucrat la scenă şi la îmbunătăţirea condiţiilor acustice. Prima fază a proiectului de la Sala Palatului - refacerea şi modificarea scenei - a costat circa 510.000 euro, iar pentru refacerea acusticii scenei, prin montarea a opt panouri mobile (arlechini), Ministerul Culturii a mai cheltuit în jur de 5.000 euro.

"Sala este finalizată din punctul de vedere al scenei. S-au făcut îmbunătăţiri, s-a mai îngustat scena, s-au pus panouri, astfel încât sunetul să fie propulsat pentru a asigura condiţii mai bune pentru concerte", a declarat Adrian Iorgulescu, pe 17 august 2007, la inaugurarea noii scene a Sălii Palatului.

Iorgulescu a estimat atunci că întregul proiect de reabilitare a Sălii Palatului şi transformare a ei în primul "mall cultural" din România va costa circa 80 de milioane de euro.

Problema lipsei unei săli adecvate de concerte în Capitală a fost ridicată de multe ori după Revoluţie, dar mai ales în anii în care are loc Festivalul Enescu. Ioan Holender, preşedintele de onoare al festivalului, a reclamat acustica necorespunzătoare a Sălii Palatului, unde erau programate marile concerte ale fiecărei ediţii. Unele orchestre din străinătate au declinat invitaţia de a veni la festival tocmai din cauza absenţei unei săli potrivite, potrivit organizatorilor evenimentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici