Liga I poate fi transmisă doar de posturi TV cu acoperire naţională

Camera Deputaţilor a adoptat, luni, tacit, propunerea legislativă a deputatului PDL Mircia Giurgiu, potrivit căreia radiodifuzorii care au câştigat drepturile de transmisie în exclusivitate a meciurilor de fotbal din Liga I vor putea ceda drepturile doar la posturile TV cu acoperire naţională.

172 afișări
Imaginea articolului Liga I poate fi transmisă doar de posturi TV cu acoperire naţională

Liga I poate fi transmisă doar de posturi TV cu acoperire naţională (Imagine: Adi Pîclişan/Mediafax Foto)

"Ceea ce ne-a interesat este ca aceia care achiziţionează meciurile de fotbal din Liga I să nu mai poată să le vândă sau subcontracteze unor posturi TV care nu au acoperire naţională, aşa cum s-a întâmplat acum cu Gsp TV şi Digi Sport. Interesul nostru este ca toţi oamenii să vadă meciurile", a declarat pentru MEDIAFAX deputatul PDL Mircia Giurgiu.

În mod concret, proiectul de lege presupune ca, "în cazul în care un radiodifuzor care a câştigat, în urma unei licitaţii, dreptul de exclusivitate asupra transmisiei meciurilor din Liga I de fotbal cedează, sub orice formă, unui radiodifuzor drepturile de exclusivitate, astfel dobândite, respective, radiodifuzorul va prelua şi obligaţiile cu privire la acoperirea naţională, cuprinse în caietul de sarcini al licitaţiei, ce se vor transmite către toţi cei care vor dobândi aceste drepturi, indiferent sub ce formă".

Propunerea legislativă a primit aviz negativ din partea Comisiei juridice, dar a fost adoptată tacit, de Cameră, deoarece termenul de dezbatere a expirat la 11 decembrie.

După votul plenului Camerei Deputaţilor, propunerea legislativă a lui Mircia Giurgiu urmează să fie analizată de Senat, care este Camera decizională.

Antena 1, alături de operatorul de cablu RCS&RDS, a câştigat, la sfârşitul lunii martie 2008, licitaţia pentru drepturile de televizare ale meciurilor din Liga I în sezoanele 2008/2009, 2009/2010, 2010/2011, pentru suma de 85 de milioane de euro plus TVA, ceea ce înseamnă 102 milioane de euro.

Antena 1 difuzează doar prima opţiune din Liga I, în timp ce majoritatea meciurilor sunt difuzate de postul Gsp TV, care aparţine trustului Intact şi a fost lansat în iulie 2008. Totodată, meciuri din opţiunile 3, 4 şi 6 din Liga I de fotbal din România sunt difuzate pe postul, Digi Sport, lansat în iulie 2009 de RCS&RDS.

Deputatul PDL Mircia Giurgiu a făcut mai multe demersuri în 2008 şi 2009 - a depus moţiunea simplă intitulată "Daţi-ne fotbalul înapoi" şi a organizat proteste stradale - pentru ca meciurile de fotbal ale Ligii I să poată fi recepţionate de toată populaţia României, şi nu doar de abonaţii televiziunilor Gsp TV şi Digi Sport.

În plus, în vara acestui an, Mircia Giurgiu a cerut Executivului să se pronunţe dacă Liga I de fotbal este sau nu eveniment de interes naţional, astfel încât meciurile să poată fi preluate de cât mai multe televiziuni şi vizionate de cât mai mulţi cetăţeni. Deputatul a susţinut că 65% din populaţie nu poate recepţiona meciurile de fotbal şi a reclamat faptul că nicio autoritate a statului nu a făcut nimic pentru ca acestea să poată fi vizionate de un număr cât mai mare de telespectatori.

Totuşi, în iunie 2009, Guvernul a refuzat să includă partidele de fotbal ale echipelor din Liga I pe lista evenimentelor de importanţă majoră, fapt care ar permite difuzarea acestora de mai multe posturi TV, considerând că procedura încalcă dreptul la proprietate şi ar reduce veniturile şi numărul cluburilor din Liga I.

Pe de altă parte, Consiliul Concurenţei a anunţat, în luna aprilie, că s-a autosesizat în privinţa vânzării drepturilor de televizare a Ligii I de fotbal şi a iniţiat două investigaţii care vizează Liga Profesionistă de Fotbal şi Federaţia Română de Fotbal, pe de-o parte, şi consorţiul Antena 1-RCS&RDS, pe de altă parte.

Preşedintele Consiliul Concurenţei a declarat atunci că investigaţiile au fost deschise pornind de la posibile încălcări ale Legii Concurenţei şi a Tratatului cu Uniunea Europeană.

Astfel, investigaţia cu privire la LPF şi FRF are legătură cu vânzarea drepturilor de televizare pentru Liga I, în timp ce verificarea consorţiului Antena 1-RCS&RDS are în vedere piaţa valorificărilor drepturilor de televizare.

Autosesizarea Consiliului Concurenţei în privinţa Ligii I vine la aproximativ un an, după ce Consiliul Naţional al Audiovizualului a solicitat Consiliului Concurenţei o poziţie în ceea ce priveşte un eventual "monopol" în privinţa difuzării meciurilor din Liga I numai de către RCS&RDS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici