Localitatea Ciocăneşti din judeţul Suceava, desemnată Satul cultural al României 2014 - FOTO

Localitatea Ciocăneşti din judeţul Suceava a fost desemnată câştigătoarea primei ediţii a programului cultural şi turistic "Satul cultural al României 2014", urmând ca pe parcursul anului să participe la o serie de evenimente ce vor contribui la promovarea acestuia la nivel naţional şi internaţional.

2182 afișări
Imaginea articolului Localitatea Ciocăneşti din judeţul Suceava, desemnată Satul cultural al României 2014 - FOTO

Localitatea Ciocăneşti din judeţul Suceava, desemnată Satul cultural al României 2014 (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

AFSR - Asociaţia cele mai frumoase sate din România a organizat joi, la Ambasada Franţei la Bucureşti, o conferinţă de presă în care a fost anunţată localitatea desemnată Satul cultural al României 2014.

Candidaturile reţinute pentru evaluarea finală au fost comuna Cumpăna (judeţul Constanţa), comuna Izvoarele (judeţul Prahova), comuna Bezdead (judeţul Dâmboviţa), comuna Poiana Stampei (judeţul Suceava) şi comuna Ciocăneşti (judeţul Suceava).

La eveniment au participat, printre alţii, Philippe Gustin, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Maria Grapini, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Nicolae Marghiol, iniţiator şi preşedinte executiv AFSR, Răzvan Filipescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, precum şi primarii celor cinci comune aflate în competiţie.

Maria Grapini, ministrul Turismului, a anunţat clasamentul şi a prezentat satul câştigător pentru anul 2014. Astfel, pe locul al cincilea, cu un punctaj de 62,45 de puncte din 100, s-a situat comuna Bezdead, pe locul al patrulea s-a aflat comuna Izvoarele, cu un punctaj de 72,9 puncte, iar locul al treilea i-a revenit comunei Cumpăna, care a obţinut 78,95 de puncte. Diferenţa dintre primele două comune clasate a fost destul de mică. Aşadar, pe locul al doilea s-a poziţionat comuna Poiana Stampei, cu un punctaj de 86,8, iar primul loc i-a revenit comunei Ciocăneşti, care a obţinut 87 de puncte.

"Această nouă iniţiativă (a Asociaţiei Cele mai frumoase sate, n.r.) este importantă. Este ocazia de a sărbători tot ceea ce lumea rurală aduce culturii româneşti", a declarat Philippe Gustin, ambasadorul Franţei.

"Satul păstrează cu certitudine tradiţiile seculare bogate. Comunele candidate au propus numeroase evenimente pentru a pune în valoare aceste tradiţii. Dar, chiar dacă satele româneşti trebuie să păstreze această moştenire, ele nu trebuie să rămână doar la acest nivel. În acest caz ar rămâne blocate într-o Românie cu o cultură trăită zi de zi care nu şi-ar găsi originea decât la oraşe. Sunt sigur că satul român trebuie să se bazeze pe unicitatea lui pentru a deveni creatorul şi promotorul unei culturi române bogate. Aşa cum foarte mulţi artişti o fac, trebuie să fixăm moştenirea culturală rurală în creaţia contemporană", a mai spus Philippe Gustin.

Ambasadorul Franţei a precizat că, în 2014, satul cultural trebuie să promoveze bogăţia culturii rurale, dar şi să fie în "avangarda producţiei artistice naţionale". De asemenea, Philippe Gustin a menţionat că Institutul francez va oferi comunei câştigătoare liberul acces la Culturethèque, care este portalul de acces al instituţiei către un imens fond de resurse digitale francofone online.

"În 2014, mii de filme, cărţi sau reviste vor putea fi utilizate în acest mod de către comuna câştigătoare pentru a dezvolta acţiunile sale", a mai spus Philippe Gustin.

Primarul comunei câştigătoare, Radu Ciocan, a declarat reprezentanţilor mass-media prezenţi la eveniment că este o onoare ca localitatea Ciocăneşti să obţină acest titlu, dar, în acelaşi timp, şi o mare obligaţie.

"Deocamdată trăim momentul. Începând de mâine ne ocupăm deja de desfăşurarea pachetului cultural, pentru că deja pe 1-2 martie la noi se desfăşoară Festivalul naţional al ouălor încondeiate, una din manifestările de tradiţie ale Ciocăneştiului, manifestare la care participă, de altfel, încondeitori din toate zonele ţării în care se practică această artă şi nu numai din ţară", a declarat primarul comunei Ciocăneşti.

Cât despre criteriile care au dus la alegerea Ciocăneştiului drept Satul cultural al României 2014, primarul spune că au contribuit la această alegere autenticitatea şi calitatea evenimentelor care se desfăşoară an de an la Ciocăneşti.

"Noi am prezentat o ofertă reală, n-am încercat s-o înflorim absolut deloc şi (...) încercăm să demonstrăm că cei care ne-au acordat votul nu s-au înşelat", a mai declarat Radu Ciocan.

Potrivit lui Nicolae Marghiol, iniţiatorul şi preşedintele executiv AFSR, au fost opt intenţii de candidatură, dar, în cele din urmă, doar cinci localităţi au constituit dosarul final.

Nicolae Marghiol a precizat că factorii care au contribuit la decizia finală au fost "calitatea şi diversitatea evenimentelor, experienţa comunei în organizarea de evenimente, impactul acestor evenimente vizavi de promovarea valorilor, promovarea evenimentelor la nivelul atragerii de turişti".

"Vorbim de evenimente culturale, dar, de asemenea, pe lângă concerte, vorbim de expoziţii de pictură, festivaluri de film, de artă şi evenimente gastronomice şi evenimente sportive", a mai spus acesta.

De asemenea, preşedintele executiv AFSR a menţionat că există beneficii concrete pentru satul cultural, acesta urmând să fie promovat atât în ţară, cât şi în străinătate, iar, timp de 12 luni, va participa la toate evenimentele principale ale Ambasadei Franţei, ale Institutului francez, care sunt partenerii acestui program.

Satul cultural al României 2014 este un program cultural şi turistic AFSR derulat sub înaltul patronaj al Ambasadei Franţei în România, cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Turism.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici