Mai mulţi jurnalişti, artişti şi politicieni susţin că CSAT nu trebuie să aibă în atenţie presa

Mai mulţi politicieni, jurnalişti şi artişti, printre care Carmen Moldovan, Lavinia Şandru, Sorin Roşca Stănescu, Victor Ciutacu, Corina Drăgotescu, Valentin Nicolau şi Florin Chilian, au format Grupul pentru Apărarea Presei, menţionând că reacţionează la poziţionarea şefului statului faţă de media.

25 afișări
Imaginea articolului Mai mulţi jurnalişti, artişti şi politicieni susţin că CSAT nu trebuie să aibă în atenţie presa

Mai mulţi jurnalişti, artişti şi politicieni susţin că CSAT nu trebuie să aibă în atenţie presa (Imagine: Mediafax Foto)

"Modul în care preşedintele Traian Băsescu se raportează la unul dintre pilonii de bază ai democraţiei ne-a determinat pe noi - Carmen Moldovan, Sorin Roşca Stănescu, Victor Ciutacu, Corina Drăgotescu, Valentin Nicolau, Florin Chilian, Lavinia Şandru - să declanşăm la nivelul societăţii româneşti o amplă campanie pentru apărarea şi respectarea acelor drepturi, libertăţi şi principii pe care se fundamentează orice societate care se doreşte a fi democratică. În acest sens, am decis să formăm un Grup de Iniţiativă pentru Apărarea Drepturilor şi Libertăţilor Presei", se precizează într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX de către deputatul PSD Carmen Moldovan.

Potrivit sursei citate, obiectivul acestei campanii constă în eliminarea din Strategia Naţională de Apărare a prevederilor care fac referire la mass-media, cei care au constituit Grupul de iniţiativă considerând că presa nu are ce să caute în atenţia CSAT şi nu-şi are locul într-un document de importanţa Strategiei Naţionale de Apărare.

În comunicat se mai arată că, pentru susţinerea demersului lor, cei care au constituit Grupul de iniţiativă doresc să facă un apel către toţi aceia care consideră libertatea de exprimare şi accesul liber la informaţie drepturi câştigate în decembrie 1989.

"Ne adresăm reprezentanţilor mediului academic, ne adresăm societăţii civile, ne adresăm oamenilor de afaceri, ne adresăm oamenilor de cultură, artiştilor, ne adresăm Bisericii, ne adresăm tuturor jurnaliştilor şi analiştilor, indiferent de specialitatea lor, pentru a adera la acest proiect care înseamnă, în esenţă, apărarea democraţiei. Ne vom adresa, de asemenea, organismelor de media internaţionale pentru a trage un semnal de alarmă în legatură cu felul în care se înţelege respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului în România", se precizează în comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, pe 23 iunie 2010 "democraţia românească a primit o lovitură extrem de periculoasă chiar din partea celui care a jurat să o protejeze, preşedintele României, Traian Băsescu", prin faptul că şeful statului a decis menţionarea instituţiilor mass-media în Strategia Naţională de Apărare, la capitolul privind vulnerabilităţile de securitate.

"Includerea presei într-un document oficial al CSAT reprezintă o încercare de răsturnare a sistemului democratic din România, un atac la adresa libertăţilor cetăţeneşti, cum sunt libertatea cuvântului şi libertatea de opinie, fapt fără precedent în istoria recentă a ţării noastre", se precizează în comunicatul citat.

Campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilităţi în Strategia de Apărare discutată recent în CSAT.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici