MediaSind va continua să atace în instanţă ordonanţele guvernamentale privind Codul Fiscal

Cristian Godinac, preşedintele MediaSind, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că, în condiţiile noului proiect de ordonanţă vizând creşterea impozitării drepturilor de autor de la 16,5% la peste 25%, planurile federaţiei rămân aceleaşi - atacul în justiţie al ordonanţelor guvernamentale.

55 afișări
Imaginea articolului MediaSind va continua să atace în instanţă ordonanţele guvernamentale privind Codul Fiscal

MediaSind va continua să atace în instanţă ordonanţele guvernamentale privind Codul Fiscal (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Noi am declanşat deja procedurile de acţionare în instanţă. Pe 16 august am depus la Guvern o plângere prealabilă prin care se solicită anularea modificărilor la Codul Fiscal. Dacă Guvernul nu ne răspunde în termen de 30 de zile, adică până pe 16 septembrie, ne vom adresa instanţei de contencios administrativ. Pentru noi nu se modifică datele problemei", a declarat Godinac.

"Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind a înregistrat, astăzi (luni, 16 august, n.r.), la Secretariatul General al Guvernului, Plângerea Prealabilă împotriva Ordonanţei de Urgenţă nr. 58/ 2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal şi împotriva HG 791/ 2010 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, solicitând anularea în tot a acestor acte normative", se arată în comunicatul remis MEDIAFAX pe 16 august.

"Prevederile HG 791/2010 încalcă art. 41 şi 108 din Constituţia României, precum şi prevederile Legii 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, deoarece conţin norme care «adaugă la lege», creează excepţii de la OUG 58/2010, conţin norme care se anulează reciproc, precum şi norme care contravin articolelor rămase în vigoare din Codul fiscal, provocând un haos fiscal", se indică în plângerea prealabilă înregistrată de MediaSind la Secretariatul General al Guvernului.

Potrivit plângerii, "aceste norme destabilizează raporturile de muncă şi creează prejudicii financiare patrimoniului unui număr foarte mare de persoane afectate prin impozitarea dublă a contribuţiilor de asigurări sociale aplicate contractelor individuale de muncă, contractelor de drepturi de autor şi convenţiilor civile".

"OUG 58/2010 încalcă dispoziţiile art. 41 alin. 5, art. 56 alin. 1 şi 2 şi art. 115 alin. 4 şi 6 din Constituţia României", se arată în plângerea prealabilă adresată Guvernului, precizându-se, totodată, că "nu s-au respectat etapele legale privind dialogul social prevăzute în Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională, nici pentru adoptarea OUG 58/2010 şi nici pentru adoptarea HG 791/2010".

"Nu a fost respectată procedura legală privind elaborarea actelor normative, reglementată de Legea 52/2003, precum şi de Legea 24/2000 şi HG 561/2009 pentru aprobarea Regulamentului privind procedurile, la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum şi a altor documente, în vederea adoptării/aprobării", se spune în plângerea prealabilă.

"Actele normative atacate creează prejudicii materiale tuturor membrilor noştri de sindicat, precum şi altor categorii de cetăţeni care intră sub incidenţa acestor acte normative, întrucât acestea sunt inaplicabile şi duc la imposibilitatea plăţii drepturilor salariale şi a drepturilor de autor. Aplicarea acestor acte normative va duce şi la blocarea activităţii unor instituţii publice, care, din cauza ambiguităţii textelor celor două acte normative, nu au posibilitatea să mai încaseze sume din contribuţiile de asigurări sociale", se mai arată în document.

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind reprezintă peste 9.000 de membri din presa scrisă, online, radio, televiziune, edituri, tipografie şi difuzare. MediaSind este membru cu drepturi depline al
Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România.

Joi a fost supus dezbaterii publice un proiect de modificare şi completare a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal - care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2011 şi să se aplice începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2011 -, ce prevede că persoanele cu venituri din activităţi independente vor plăti contribuţii de asigurări sociale de cel puţin 25,36% şi până la 35% din venituri, aproape dublu faţă de nivelul actual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici