Muzeul Memorial Octavian Goga din Ciucea va fi restaurat. Asupra poetului planează suspiciuni că ar fi avut legături cu mişcarea fascistă

Muzeul Memorial Octavian Goga din Ciucea, judeţul Cluj, va fi restaurat. Consiliul Judeţean Cluj a anunţat luni semnarea contractului de proiectare şi asistenţă tehnică pentru restaurarea şi conservarea instituţiei de cultură.

645 afișări
Imaginea articolului Muzeul Memorial Octavian Goga din Ciucea va fi restaurat. Asupra poetului planează suspiciuni că ar fi avut legături cu mişcarea fascistă

Muzeul Memorial Octavian Goga, Facebook

Potrivit unui comunicat al CJ Cluj, contractul are o valoare de 1.977.000 lei, fără TVA.

Durata acestuia este de 91 de luni, din care maxim 5 luni şi 15 zile sunt destinate elaborării documentaţiei, iar 85 de luni şi 15 zile reprezintă perioada de asistenţă tehnică din partea proiectantului.

„Dorinţa noastră este de a reda strălucirea acestui obiectiv cultural de interes major şi de a-l pune în valoare aşa cum se cuvine, astfel încât frumuseţea exponatelor şi a ansamblului muzeal să poată fi admirată în condiţii optime. Nu trebuie uitat faptul că întreg domeniul este strâns legat de personalitatea marcantă a marelui poet şi om politic Octavian Goga, luptător fervent pentru Unire şi fost prim-ministru al României”, a declarat Alin Tişe, preşedintele CJ Cluj.

Lucrările ar urma să prevadă reabilitarea clădirilor din cadrul ansamblului muzeal şi a căilor de acces către acestea, precum şi punerea în valoare a imobilelor prin intermediul unor amenajări peisagistice, astfel că CJ Cluj intenţionează să acceseze fonduri europene nerambursabile aferente perioadei de programare 2021-2027.

Muzeul Memorial Octavian Goga din Ciucea se află în proprietatea Consiliului Judeţean Cluj, cel care îi subvenţionează şi coordonează activitatea, iar din punct de vedere ştiinţific este coordonat de Ministerul Culturii.

Octavian Goga, căruia i s-a dedicat acest muzeu, este foarte apreciat pentru poeziile sale şi realizările ca membru al Academiei Române, dar a fost militant fascist şi membru al Partidului Naţional Creştin. 

Recent, a fost un scandal privind bustul dedicat poetului din Iaşi ce a fost supus fenomenului Cancel Culture, scrie Aleph News. Bustul a fost inaugurat cu mare fast de primarul Municipiului Iaşi, Mihai Chirica, ca ulterior, primăria să completeze bustul cu o plăcuţă care îl acuză pe poet că a fost fascist şi antisemit. 

Reprezentanţii Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei au cerut ca bustul să fie îndepărtat. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici