Nobel reduce valoarea premiilor cu o cincime, după ani de cheltuieli excesive

Fundaţia Nobel, care decernează prestigioasele trofee, va reduce cu o cincime valoarea cecurilor care însoţesc premiile, după un deceniu marcat de cheltuieli excesive, au anunţat luni, reprezentanţii instituţiei.

236 afișări
Imaginea articolului Nobel reduce valoarea premiilor cu o cincime, după ani de cheltuieli excesive

Nobel reduce valoarea premiilor cu o cincime, după ani de cheltuieli excesive (Imagine:Shutterstock)

Fundaţia Nobel spune că sumele de bani asociate premiilor, care constau într-o medalie din aur - acordate pentru excelenţa în ştiinţe, literatură şi pace - vor scădea la 8 milioane de coroane suedeze (1,12 milioane de dolari).

Capitalul care formează baza acestor premii a fost donat prin testament de Alfred Nobel şi este administrat de fundaţie, înfiinţată în 1900.

Fundaţia a specificat într-un comunicat că cheltuielile au depăşit finanţările în ultimii zece ani, fapt care a determinat reducerea premiilor stabilite iniţial la 10 milioane de coroane suedeze fiecare.

Directorul executiv al fundaţiei, Lars Heikensten, a declarat că s-a ajuns la concluzia că această măsură este necesară pentru viitorul acestor premii.

Fundaţia a mai spus că a conceput un plan de reducere a cheltuielilor administrative şi a celor necesare pentru ceremoniile Nobel, care au loc în decembrie, la Stockholm şi Oslo.

Anul acesta, laureaţii vor primi premiile cu valoarea redusă.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului suedez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici