O carte pe zi: „A fost odată un război” de John Steinbeck

„Reportajele de război ale lui Steinbeck sunt memorabile nu atât datorită valorii lor istorice, cât puternicei note personale, profund umane.”

181 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „A fost odată un război” de John Steinbeck

O carte pe zi: „A fost odată un război” de John Steinbeck

„Războiul la care mă refer ar putea rămâne în memoria noastră pentru că nu va mai fi altul ca el. Războiul nostru civil a fost numit ultimul dintre <<războaiele gentlemenilor>>, iar aşa-zisul al Doilea Război Mondial a fost cu siguranţă ultimul dintre lungile războaie globale. Următorul, dacă vom fi atât de proşti încât să-l lăsăm să izbucnească, va fi ultmul de orice fel. Nu va mai rămâne nimeni să-şi amintească ceva. Iar dacă suntem atât de proşti, nici nu merităm, în sens biologic, supravieţuirea.”

„Sunt 77 de ani – scriu editorii - de când Steinbeck a urcat pe un transportor naval de trupe cu destinaţia Anglia, urmând să transmită către New York Herald Tribune relatări de la faţa locului despre războiul ce înghiţise Europa. Decupajele realizate de el măsoară nu pulsul comandanţilor, al celor cu acces la săli de şedinţă în care se stabileau strategii, ci pe al maselor participante la război: superstiţii, preconcepţii, anecdote despre războiul legumelor anglo american sau despre asul oportuniştilor din întregul ansamblu al forţele aliate, neobositul Bob Hope şi prada de război Lili Marlene. Într o completă indiferenţă faţă de canonul jurnalistic, toate acestea se scaldă copios în stilul deja consacrat, la acel moment, al scriitorului John Ernst Steinbeck. Pe când Steinbeck se înnoroia pe plajele europene, rubrica lui din NYHT devenea rapid una dintre cele mai mari atracţii ale presei cotidiene şi începea să şi lărgească difuzarea pe tot teritoriul SUA şi mai departe, în spaţiu şi timp, până în contemporaneitate. Introducerea semnată de autor oferă o nepreţuită cheie de lectură.”

„Reportajele de război ale lui Steinbeck sunt memorabile nu atât datorită valorii lor istorice, cât puternicei note personale, profund umane, vitalităţii cu care e surprins efectul războiului asupra celor aflaţi fie pe un transportor de trupe, fie pe un aerodrom din Anglia, fie în spatele frontului. Decorul se schimbă, e când Anglia, când Africa de Nord, când Italia, dar din toate relatările răzbat acelaşi discernământ, aceeaşi compasiune şi înţelegere a omului de rând ce caracterizează şi ficţiunea lui Steinbeck. (…) Aceste reportaje sunt nişte povestiri la prima mână despre tânăra Americă în război, istorisite de un povestitor inegalabil. Jurnalism de calitate, da, dar şi literatură de calitate.” (Kirkus Reviews)

John Steinbeck – A fost odată un război. Traducere din limba engleză şi note de Ona Frantz. Editura Polirom. 260 pag.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici