O carte pe zi: „Călătorie imaginară în centrul lumii sau De vorbă cu Pitia”, de Stelian Ţurlea

Delphi a ajuns ca un hotel fără pauză, îi spune un localnic celebrului poet Giorgios Seferis care cugetă că, în fond, şi pe vremea lui Plutarh era la fel. O călătorie imaginară în centrul lumii, în căutarea profeţiilor Pitiei.

172 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Călătorie imaginară în centrul lumii sau De vorbă cu Pitia”, de Stelian Ţurlea

Grecii au considerat cetatea Delfi (Delphi) drept centrul lumii, adică buricul lumii, reprezentat acolo de un monument de piatră numit Omphalos – altfel spus, Ombilicul Pământului. Aflat într-un platou semicircular pe latura de sud-vest a Muntelui Parnas, în valea Pleistos, provincia Focida. Cu o influenţă fenomenală asupra antichităţii şi care a contribuit enorm la unitatea grecească. Un centru al lumii care ar fi fost căutat şi găsit chiar de Zeus. Unde, bineînţeles, s-a construit un templu, a apărut un oracol, iar sanctuarul înconjurător a ajuns, cu timpul, cel mai important loc al lumii.

Autorul cărţii pe care o semnalăm astăzi îşi doreşte din tot sufletul să călătorească în acest centru al lumii, fie şi în imaginaţie, şi apelează la toate sursele istorice şi culturale posibile să-l pregătească pentru acest drum. Îşi doreşte, mai ales, să stea de vorbă cu Pitia. Pitia (sau Pythia) era numele generic al preoteselor oracolului lui Apollon din Delfi care intra în transă şi prezicea viitorul sau răspundea întrebărilor şi nelămuririlor mulţimii de pelerini sosiţi cu ofrande fără număr la sanctuar, îmbogăţindu-i pe preoţi, dar şi oraşul. Au rămas în istorie celebre răspunsuri ale preoteselor care îi sfătuiau pe cei veniţi să facă ori să nu facă un anume lucru. Iar pe frontonul intrării templului erau săpate în piatră câteva vorbe - Cunoaşte-te pe tine însuţi (gnothi seauton) şi Nu depăşi măsura – fraze atribuite lui Socrate, dar în mod sigur mult mai vechi, mai degrabă rămase de la primul filosof grec Thales din Milet.

„În călătoria imaginară la Delphi îmi închipui că o am lângă mine pe Cristina, soţia mea, arhitectă şi pictoriţă, care îmi deschide ochii asupra unor detalii arhitecturale ce-mi scapă şi-mi explică evoluţia stilurilor. Din când în când se opreşte să facă schiţe într-un caiet de desen pe care-l poartă pretutindeni în rucsăcelul agăţat în spate. O aştept răbdător, îmi notez şi eu în vremea asta, într-un carneţel cât o palmă, ce mai ţin minte din ce văzusem, din ce-mi spusese, din ce citisem, cu aroganţa că, odată întors acasă, voi scrie o carte cum n-a mai fost despre Delphi.”

Stelian Ţurlea – Călătorie imaginară în centrul lumii sau De vorbă cu Pitia. Editura Integral. Colecţia Cartea de vacanţă. 104 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
cronică

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici