O carte pe zi: „Ce rămâne din viaţă/ What’s left of life” de Robert Şerban

„fără să le spună nimeni/ oamenii ştiu însă că/ poezia este ceea ce rămâne din viaţă/ după ce o trăieşti”

268 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Ce rămâne din viaţă/ What’s left of life” de Robert Şerban

Despre poetul Robert Şerban una dintre traducătoarele sale, Lidia Vianu, spune că cste „un poet care iubeşte tăcerea”, iar „poezia lui e foarte legată de locul şi timpul în care trăieşte.”

Antologia de poezie ce rămâne din viaţă / what’s left of life constituie o linie de cerc esenţial, cu atât mai mult cu cât antologia este bilingvă, textul englez reflectă în oglindă şi re-creează fericit universul quasi-ireproductibil al creaţiei artistului Robert Şerban – comentează Sorin Ciutacu. „Traducerea poeziilor este un temerar travaliu fabulous estetic. Traducătoarele au depăşit elegant câteva probleme-obstacol în calea oglindirii poetice a operei în limba engleză.Antologia este opera omnia in nuce sui-generis, o creaţie care reproduce fractalic opera omnia in extenso prin idei şi teme. Regăsim toate temele abordate în poezii şi beletristică, observăm că temele sunt recurente şi că există o nostalgie a originilor, a copilăriei, a variilor stări de lucruri ca părinte, dar şi ca fiu, o sete de a suprinde clipa trecătoare.”

Iată, spre exemplificare, poezia (din 2015) care dă titlul antologiei:

„oamenii sunt convinşi/ că în poezii nu se întâmplă nimic/ că ele ar trebui citite/ după moarte/ când e bine să nu mai ai pofte/ idei// oamenii nu deschid cărţi subţiri/ iar dacă o fac/ observă imediat că înăuntru sunt/ puţine cuvinte pe rând/ puţine cuvinte pe pagină/ în rest/ alb mult alb/ şi le închid repede// fără să le spună nimeni/ oamenii ştiu însă că/ poezia este ceea ce rămâne din viaţă/ după ce o trăieşti”

Robert Şerban - Ce rămâne din viaţă/ What’s left of life. Antologie şi traducere de Lidia Vianu şi Anne Stewart. Editura Brumar. 165 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
cronică,
carte

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici