O carte pe zi: „Demonii” de F.M.Dostoievski

"Demonii este romanul pe care Dostoievski l-a scris pentru timpurile noastre." - Los Angeles Times

817 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Demonii” de F.M.Dostoievski

Demonii este un roman al scriitorului rus Feodor Dostoievski publicat pentru prima oară în 1872. S-a scris atât despre acest roman, a fost publicat inclusiv în româneşte în atâtea ediţii, chiar şi în ultimele două decenii, încât ni se pare superfluu să spunem despre ce este vorba. Dar cum socotim că e necsar să semnalăm noua ediţie, câteva repere trebuie amintite, legate de această capodoperă, retipărită acum în colecţia de lux RAO clasic, într-o nouă traducere revizuită, actualizată şi semnată de Antoaneta Olteanu.

Este un roman politic despre ideile ideologilor de stânga din Rusia acelor vremuri (pe care scriitorul le consideră demonice), descriind amoralitea unui grup de aşa-zişi revolutionari, conduşi de maleficul şi manipulatorul de conştiinţe Piotr Verhovenski.

„Roman politic, dramă psihologică şi tragedie la scară largă – scriu editorii -, Demonii este adesea considerat o alegorie profetică a consecintelor catastrofale ale nihilismului moral apărut în anii 1860 în Rusia, sub influenţa modernităţii occidentale. Un oraş fictiv de provincie este cuprins de haos când devine centrul unei tentative de revolutie orchestrată de taânărul conspirator amoral Piotr Stepanovici Verhovenski, fiul unui liberal de modă veche, alături de Nikolai Stavroghin, un moşier rafinat şi misterios, cu o latură întunecată. Impreună, cei doi se folosesc de inginerul Kirillov, care crede că prin sinucidere poate deveni Dumnezeu, de fostul student Satov, care-şi trădează convingerile revoluţionare devenind slavofil, şi de oricine altcineva, în actiuni ale căror rezultate par a fi doar scandalul, crima şi tragedia.”

Răul este în exterior şi, în egală măsură, în noi înşine. În fiecare dintre noi.

F.M.Dostoiesvski – Demonii. Traducere din limba rusă, note şi comentarii de Antoaneta Olteanu. RAO clasic. 917 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
cronică

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici