O carte pe zi: „El Camino. O zi, o poveste”

O carte despre este milenarul drum pentru penitenţă la „capătul lumii”, la Santiago de Compostela (Spania), numit El Camino, declarat în 1987 Itinerar Cultural European.

320 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „El Camino. O zi, o poveste”

O carte pe zi: „El Camino. O zi, o poveste”

La Editura Meronia a apărut, sub egida Asociaţiei Prietenilor Camino de Santiago din România, volumul „El Camino. O zi, o poveste”, dedicat celui mai cunoscut Itinerar Cultural European, numit Camino de Santiago, pe scurt El Camino, inclusiv în spaţiul carpato-ponto-danubian prea puţin obişnuit cu prezenţa apostolului Iacob în textele şi slujbele religioase ortodoxe. El Camino de Santiago, declarat în 1987 de Consiliul Europei Itinerar Cultural European, este milenarul drum pentru penitenţă la „capătul lumii”, la Santiago de Compostela (Spania), unde, în impunătoarea catedrală, se odihnesc moaştele apostolului Iacob, unul dintre cei mai apropiaţi ucenici ai Mântuitorului.

În zilele noastre acest traseu de pelerinaj a căpătat valenţe preponderent culturale (fără a dispărea cele religioase, se spune de altfel că „porneşti la drum ca turist şi revii acasă ca pelerin”), un mod aparte de umanizare a procesului de mondializare pe care îl trăim.

Mai mulţi pelerini îşi împărtăşesc aici trăirile unei zile petrecute pe El Camino, unii în prima lor călătorie, alţii deja veterani. Toţi (45 la număr), posesori deja ai credenţialului, documentul care atestă calitatea de pelerin, toţi decişi să revină, pornind din cele mai diverse locuri ale continentului, urmând noi rute. Expunerile sunt ordonate în concordanţă cu etapele necesare pentru a străbate acest drum de sute de kilometri, dar şi cu rutele urmate (camino francés, cea mai frecventată, pp.31-125, celalalte rute pp.129-186). Impresiile caminarzilor sunt precedate de o utilă prezentare a apostolului Iacob şi a milenarului drum de pelerinaj, completată la sfârşitul volumului de o bibliografie asupra fenomenului iacobean, din zilele noastre şi din totdeauna. Ilustraţia color (49 imagini) completează textele de o variate surprinzătoare, exprimând trăirile de moment ale autorilor, izvorâte din această experienţă de neuitat.

În această călătorie specială, ei au descoperit, şi trăit, ca atâtea alte sute de mii de pelerini moderni (în 2019, din 160 ţări), „miracolele” oferite astăzi de El Camino: detaşarea de zgomotul vieţii cotidiene, ospitalitatea neconvenţională, încrederea în propriile forţe şi în ajutorul oferit cu spontaneitatea prieteniei de oameni până atunci necunoscuţi.

El Camino. O zi, o poveste. Prefaţă de Xavier Quesada Bejar, membru fondator, vicepreşedinte al Asociaţiei Prietenilor Camino de Santiago (2016-2020). Editura Meronia. 192 pag. 16 pag. ilustraţii

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici