O carte pe zi: „O întâlnire pe strada Hazard” de Andrea H. Hedeş

Un roman special, în care se amestecă realismul cotidian cu fantasticul.

169 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „O întâlnire pe strada Hazard” de Andrea H. Hedeş

O mamă tânără, Cleopatra, îşi duce în fiecare zi fetiţa isteaţă la şcoală şi uneori se opreşte să cumpere câte ceva. De fiecare dată observă atent peisajul citadin, mereu altfel, şi de fiecare dată observă atent oamenii, cum sunt îmbrăcaţi (o fantezie de culori şi referiri la hainele lor – imposibil ca cititorul să nu remarce diversitatea şi fantezia); când se întoarce la blocul ei, sprea seară, găseşte în cutia postală câte o invitaţie scrisă caligrafic de mână, parfumată de fiecare dată altfel, la câte un bal la un palat, mereu altul (vom afla că sunt patru, ca nişte surori), de pe strada Hazard.

În fiecare noapte, după ce îşi adoarme fetiţa, apare la uşa balconului ei de la etajul al unsprezecelea, un cerb în întregime din diamant, cu coarne măreţe împodobite cu safire, smaralde şi rubine, cu şaua îmbrăcată în mătase albastră, cu ţinte de argint şi frâu asemenea, pregătit să o ducă la bal. Cerbul fermecat, pe nume Cassian, fireşte că vorbeşte, o poartă pe străzile oraşului până la un pod şi un râu unde o aşteaptă o gondolă ce a trece pe malul opus, unde se află palatul, de fiecarea dată altul, mulţimea de petrecăreţi şi balul cu întâmplări minunate ori, dimpotrivă oripilante.

De fiecare dată, înainte de sfârşitul nopţii, cerbul şi Cleopatra fac drumul invers, în balcon o aşteaptă o tânără frumoasă care nu e alta decât pisica ei transformată pe timpul nopţii în femeia minunată care a avut grijă de somnul fetiţei. Fireşte că, la un moment dat Cleopatra se întâlneşte, chiar pe timp de zi, cu suveranul care îi trimitea invitaţiile, ba chiar aude că e numită Regina Hazardului... Atmosferă de vis, fantastică, cu primjedii reale, cu discuţii filosofice, cu întâmplări uimitoare, tratate ca banalităţi.

„Construită pe linia foarte subţire care desparte realismul cotidian de fantastic – scrie Răzvan Voncu pe coperta a patra a cărţii -, naraţiunea atestă nu numai capacitatea autoarei de a imagina o ficţiune neobişnuită, ci şi subtila ei artă a o <<îmbrăca>> stilistic intr-o <<haina>> postmodernă, amintind fie de proza vieneza de la începutul secolului trecut, fie de proza noastră artistă din aceeaşi perioadă. Din banalul cotidian, trama trece instantaneu, cu măiestrie, într-o feerie plină de semnificaţii parabolice. Asemenea lumii scindate, schizoide în care trăim, romanul ne poartă, prin <<porţi>> simbolice, între universuri, spre a ne lăsa cu convingerea că, vorba lui Mircea Eliade, sacrul se ascunde în spatele banalului profan, şi că până şi lumea noastra de azi – standardizată şi uniformizată – ascunde <<porti>> prin care putem trece, daca nu într-o alta existenţă, atunci, măcar, într-o alta poveste.”

Andrea H. Hedeş este poetă, prozatoare, critic literar, membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj. A absolvit Facultatea de Istorie şi Filosofie a UBB Cluj specializarea Studii Culturale. A fondat şi conduce din 2014 Editura NEUMA şi din 2017 Revista NEUMA. Este secretar general de redacţie al revistei Steaua. Este autoarea mai multor volume de poezie, proză, literatură pentru copii, critică literară.


Andrea H.Hedeş - O întâlnire pe strada Hazard. Editura Neuma. 106 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici