O carte pe zi: „O vară cu Dalí” de Jeremy Vine

O carte pe zi: „O vară cu Dalí” de Jeremy Vine. „Această carte este bazată pe un tablou real şi pe evenimente adevărate. Hristos la Sfântului Ioan al Crucii a fost pictat de Salvador Dalí în 1951, la Port Lligat, Catalonia”.

117 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „O vară cu Dalí” de Jeremy Vine

O carte pe zi: „O vară cu Dalí” de Jeremy Vine

„La scurt timp după aceea a fost achiziţionat la preţul de opt mii două sute de lire de către Tom Honeyman şi încă se află la Galeria de Artă şi Muzeul Kelvingrove din Glasgow.”

Capodopera lui Dalí („primul artist care le-a arătat oamenilor că poţi să iei realitatea şi o distorsionezi.”) a fost inspirată de o schiţă realizată de Sfântul Ioan al Crucii, un preot spaniol din secolul al XVI-lea care a fost acuzat de blasfemie pentru că l-a desenat pe isus dintr-o poziţie de deasupra tabloului. „Au spus că un desen cu Isus văzut de deasupra este o <<indecenţă sprituală >> şi că ar trebui să moară pentru asta, pentru că nicio fiinţă umană nu ar trebui să se considere deasupra Domnului nostru.

Tabloul a fost expus prima oară în celebra catedrală Sagrada Familia din Barcelona, înainte de a fi dus în Scoţia, iar expunerea în faţa a sute de persoane a stârnit evenimente demne de un thriller.
Scriu editorii: „Intrigi, dragoste, politică şi scandal in Catalonia anilor 1950. Este anul 1951, iar surorile Ginny şi Meredith călătoresc din Anglia in Spania în încercarea de a se distra şi a se relaxa.

Cele două războaie mondiale au provocat pierderi şi privatiuni familiei, iar amintirea copilăriei tulburi a lui Meredith continuă să le bântuie. Călătoria către peninsula accidentată a Cataloniei promite speranţă şi reînnoire.

Acolo, cele două descoperă că artistul Salvador Dali locuieşte nu departe, în Port Lligat. Meredith, fascinată de arta modernă, tânjeste să-l cunoască pe faimosul artist suprarealist. Vieţile personajelor se încurcă pe măsură ce secretele de familie, egoul si politica periculoasă a Spaniei lui Franco ameninţă să rupă legăturile fragile care s-au creat.”

Pentru a-l picta pe Isus, Dalí a ales un tânăr sportiv american, săritor de la înălţime în apele mării, cu un trup zeiesc, dar căruia, în tablou, nu i se ăntrevede nici măcar o trăsătură a chipului. Şi care, datorită suspendării de tavan cu ajutorul unor scripeţi a a unor împrejurări nepotrivnice, este pe punctul să-şi piardă viaţa.

O poveste captivantă, un roman minunat.

„Nu vom mai privi niciodată unul dintre cele mai cunoscute tablouri din lume cu aceiaşi ochi. Jeremy Vine a reuşit să împletească adevarul şi ţpentru a ne aduce o poveste de dragoste cât se poate de neaşteptată.”

Jeremy Vine - O vară cu Dalí. Traducere din limbe engleză de Iulia Viuleţ. Editura RAO. 356 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
jeremy vine,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici