„Ochii pe mine!”. Actriţa Carmen Tănase, despre provocările anului 2020 în vreme de Covid: „Ce am obţinut cu frica, cu groaza băgată în oameni?” /”Nu cred absolut deloc în teatrul făcut pe online!”

  • Carmen Tănase: „Cel mai tare m-a supărat exagerarea ieşită din comun. Nu am contestat nicio secundă existenţa bolii”
  • Carmen Tănase: „Dacă aş avea o putere supranaturală, aş face cumva să nu mai existe trădare. Nu poţi să fii trădător, fără să fii şi impostor!”
  • Carmen Tănase: „Eu nu aş fi oprit şcoala nicio secundă, dar trebuie să îţi asumi asta!”
  • Carmen Tănase, despre preţul celebrităţii: „Pe mine nu mă deranjează absolut deloc şi cred că este o ipocrizie. Te faci actor ca să te cunoască lumea!”
833 afișări

„Ochii pe mine! ”, cu Vlad Craioveanu – invitată marţi seara la Aleph News – actriţa Carmen Tănase

Cu marea actriţă Carmen Tănase vorbim despre ce a însemnat perioada de pandemie pentru un actor, dar şi cum se vede lumea prin ochii unui om a cărui viaţă a fost aproape dintotdeauna pe scenă, în aplauzele spectatorilor. Povestim despre inspiraţie, despre fericire, despre prietenia adevărată, despre vremurile în care cea mai mare bucurie era aceea de a fi pe scenă.

Un interviu de suflet despre un 2020 care ne-a schimbat tuturor existenţa şi despre un 2021, aşteptat cu speranţa nebună a revenirii la normalitate.

C. Tănase, despre lumea în vreme de Covid-19: „O văd gri, pustie, plictisitoare, restrictivă

Carmen Tănase îţi spune franc cum se vede lumea în pandemie, dar şi ce lucruri s-au schimbat total în aceste mai bine de zece luni.

 „Nu se vede prea bine. Nu văd bine lumea asta. O văd gri, pustie, plictisitoare, restrictivă. Fiecare încearcă să-şi facă sărbătorile cât mai colorate cu putinţă, dar nu prea iese. (…) Anul 2020 a început foarte bine din punct de vedere profesional şi a durat puţin pentru că de prin martie s-a cam terminat. Din data de 9 martie, cu uşoare zvâcniri în vară, zvâcniri în vară, zvâcniri în aer liber, a stagnat. Am repetat în speranţa că într-o bună zi vom putea să şi arătăm şi ce am repetat.”

C.Tănase: „Oamenii sunt în pragul psihozelor, a disperării”

Carmen Tănase s-a numărat printre cei care, în toată această perioadă - de când a izbucnit epidemia - a contestat şi a criticat măsurile luate de guvernanţi. Invitata lui Vlad Craioveanu devoalează în emisiunea „Ochii pe mine!” ce anume a supărat-o cel mai tare în vreme de Covid.

„Cel mai tare m-a supărat exagerarea ieşită din comun. Nu am contestat nici o secundă existenţa bolii, pentru că aşa mi s-a pus în cârcă, ci măsurile absolut aberante. Decizia de a închide o planetă ar fi presupus, în mintea mea, să fie o nenorocire atât de mare încât să nu poată fi controlată absolut deloc. Aşa am judecat eu.

În clipa în care există această boală care, în proporţie de 98%, este vindecabilă şi în multe, foarte multe cazuri, nu ştiu ce procent din acest 98% cu un simplu paracetamol sau deloc, consider că măsurile sunt absolut exagerate deoarece, din asta, a decurs un dezastru: economic, de toate felurile...uman, omenesc. Oamenii sunt în pragul psihozelor, a disperării.”

C.Tănase: „De zece luni de zile este o panică absolut continuă!”

Marea actriţă explică totodată cum şi-ar fi dorit să fie gestionată întreaga situaţie şi cum ar fi arătat, în opinia ei, o relaţie corectă între cetăţeni şi guvernanţi.

Aş fi văzut corect să se întâmple lucrurile aşa cum s-au întâmplat şi până acum în cazul atâtor afecţiuni care au produs morţi. Unele într-un număr mult mai mare decât asta. Fiecare să îşi facă treaba, în sensul că, în clipa în care ai nişte simptome, de o anumită boală, te duci la medic, îţi dă un tratament, dacă eşti de internat, te internează, dacă nu eşti de internat te duci acasă, dar viaţa continuă, merge mai departe. Eu continui să spun ce am rezolvat dacă suntem în colapsul acesta economic şi vom fi mulţi ani de aici în colo pentru că lucrurile nu s-ai terminat?

Şi ce am rezolvat cu asta? Ce am rezolvat cu frica, cu groaza băgată în oameni? Eu ştiu că frica este vibraţia cea mai de jos pe care o poate traversa un om şi generează foarte multe lucruri. În momentul în care îţi este frică, eşti foarte vulnerabil din toate punctele de vedere. Sistemul imunitar e la pământ în clipa în care îţi este frică tot timpul de ceva. De zece luni de zile este o panică absolut continuă. Nu face bine asta!”

C. Tănase, despre rolul vieţii şi bucuria de a fi pe scenă

Eu joc cu bucurie orice mi se oferă, încă am păstrat acea inocenţă de acum 80 de ani (n.r. râde). Ca să trag o linie imaginară, în televiziune normal că a fost Flacăra, serialul acela care mie mi-a adus multe bucurii, a fost ca o terapie.”

C. Tănase, despre Olga Tudorache: „E totul! Înseamnă totul”

Carmen Tănase îţi povesteşte şi ce a înseamnat în cariera ei – în felul în care a descoperit teatrul şi scena – faptul că a avut-o profesoară pe marea actriţă Olga Tudorache, care i-a devenit ulterior a doua mamă.

E totul! Înseamnă totul. Nu-mi imaginez cum aş fi putut funcţiona cu alţi profesori, deşi am mare stimă pentru toţi profesorii pe care i-am prins eu în facultate. Toţii greii. M-am potrivit cumva cu felul doamnei Olga Tudorache. Eu o consider a doua mea mama. Uneori, ceea ce n-am putut să-i spun mamei, i-am spus ei. Am făcut turnee multe împreună. Legătura a fost şi a rămas foarte puternică. Ea rămâne pentru mine mama.”

C. Tănase: „Spectacolul construit pentru scenă are nevoie de energia care vine din sală”

Pandemia a resetat cu totul regulile jocului în teatru. De câteva luni bune, s-a tras cortina peste lumea lui Shakespeare. Carmen Tănase îţi spune ce crede despre teatrul online, dar şi de ce preferă întotdeauna să fie în sală sau pe scenă, aşteptând aplauzele spectatorilor.

Nu cred absolut deloc în teatrul făcut pe online. Şi nici nu am văzut în perioada asta deloc. Dădeau teatrele, săracele – vrând să facă ceva ca să-şi justifice banii – spectacolele. Ce aberaţie! (…) Acum încep, înţeleg, să se mişte, să filmeze cu patru camere, dar nu-i acelaşi lucru. Spectacolul construit pentru scenă, este spectacolul pentru scenă şi are nevoie de energia care vine din sală. Este evident! (…) Aici la teatru, noi ştim foarte bine ce prinde la public. Uite, la repetiţii, noi zicem, la o replică, uite asta-i de aplauze. Şi construieşti spectacolul în funcţie de oamenii care sunt în sală. Mie personal îmi place să merg în sală. Punct.”

Carmen Tănase: „Nu-mi permit să cad în depresie, nişte suflete depind de mine”

Actriţa îţi vorbeşte şi despre pilonii care-i dau întotdeauna puterea să meargă mai departe. Amintim faptul că actriţa Carmen Tănase este o mare iubitoare a animalelor. Mărturie stă faptul că, la capitolul dorinţe – pe lista lucrurilor pe care ar dori să le facă în viaţa asta – este trecut şi un adăpost pentru animalele fără stăpân. Nu a reuşit până acum, dar nu renunţă aşa uşor la acest proiect de suflet.

Am vrut să fac un adăpost pentru animalele fără stăpân şi nu m-a ţinut punga. Vreau să mai fac ceva, care poate să aibă o anume legătură cu profesia asta, dar nu este teatru, este altceva. Nu vreau să spun prea multe, că am aşa superstiţia asta că, dacă tot spui, nu-ţi iese. (…)  Mă mai binedispun animăluţele pentru că am multe. Nu-mi permit să cad în depresie, pentru că nişte suflete depind de mine. Şi atunci trag de mine că trebuie să duc în cârcă nişte chestii. (…) Am 9 pisici într-o casă şi 5 în altă casă. Un căţel în casa cu 9 pisici şi 2 căţei în casa cu cinci pisici. Toţi sunt salvaţi de pe stradă şi de la adăpost.”

Carmen Tănase: „Aş da cu praf de stele, cu praf de zâne”

Care sunt lucrurile pe care actriţa Carmen Tănase le-ar schimba dacă ar avea puterea să facă o magie?

Dacă aş avea o putere supranaturală, aş face cumva să nu mai existe trădare. Dacă eşti trădător, eşti în genunchi, vreau să stea lumea în picioare. Orice ai fi, poţi să fii şi tâlhar, dar dacă ai coloană vertebrală şi-ţi asumi, atunci... Nu poţi să fii trădător, fără să fii şi impostor.”

C. Tănase: „Acum copilul stă numai cu ochii în tabletă”

Carmen Tănase critică şi decizia guvernanţilor de a închide şcolile. Actriţa vorbeşte, în acest caz, despre a-ţi asuma deciziile, dar şi despre faptul că repercusiunile acestei perioade se resfrâng cel mai mult asupra copiilor.

Eu nu aş fi oprit şcoala nici o secundă, dar trebuie să îţi asumi asta. Sunt o grămadă de lucruri pe care trebuie să ţi le asumi. Eu nu aş fi oprit-o nici o clipă. Mai bine o închideau de tot. Un an de zile facem pauză decât să îi chinui cu şapte ore. Eu fac nişte cursuri de actorie şi de televiziune cu nişte copii de 12-13-14 ani care sunt nişte copii trişti care nu se joacă.

Acum îi învăţ nişte ABC-uri peste care au sărit. Sunt copii care nu ies câte o săptămână din casă pentru că nu au timp. Stau şapte ore cu ochii într-o tabletă sau într-un laptop. Până acum 10 luni de zile nu era indicat să îţi laşi copilul să stea foarte mult cu ochii în tabletă. Acum, copilul stă numai cu ochii în tabletă şi după şapte ore de cursuri care sunt vai mama lor şi alea, au teme...Imens de scris. Şi nu au timp să iasă afară, să ia o gură de aer.”

C. Tănase: „Tehnologia mi-a distrus viaţa!”

Actriţa vorbeşte şi despre cum a schimbat avântul tehnologic vieţile oamenilor. Recunoaşte deschis că, pentru ea, acest lucru a reprezentat şi reprezintă în continuare un adevărat dezastru.

Categoric, le-a superficializat! Am spus în mai multe rânduri ca, mie, personal, tehnologia mi-a distrus viaţa. Mă enervează atât de tare că trebuie să faci şapte manevre ca să dai un telefon. Nici nu am laptop, că este mai simplu cu tableta. Lăsând gluma la o parte eu cred că o ajungem curând să ne batem cu bâte, adică atât de tâmpiţi o să ajungem. O să stăm cu ochii în Netflix şi nu o să mai ştim nici unde este întrerupătorul de lumină.”

Carmen Tănase, despre preţul succesului: „Este foarte bine că te opreşte lumea, că nu mori un anomim!”

Eu am devenit cunoscută la 45 de ani,  hai să zic 43, eu având 60 acum. Erau actori mari. Noi eram tineri, ne uitam la ei ca la soare. (…) Da, după seriale a venit celebritatea. Pe mine nu mă deranjează absolut deloc şi cred că este o ipocrizie. Când te faci actor, te faci actor ca să te cunoască lumea. Este foarte bine că te opreşte lumea, că nu mori un anomim. Dacă oamenii se bucură că te văd ce poate fi mai extraordinar decât asta? Mai sunt şi din ăştia care sunt deranjaţi de celebritate. Vine cu totul. Vine şi cu bune şi cu rele. Nu te iubeşte toată lumea. Omul se uită şi înţelege cât poate!”

C.Tănase: „Cui să-i mulţumesc decât micuţei mele familii?”

Şi fiindcă perioada sărbătorilor este întotdeauna prilej de bilanţuri, Carmen Tănase are în viaţa ei două persoane speciale cărora vrea să le muşţumească: mamei şi fiului ei, Tudor.

Mama mai trăieşte, tata nu mai trăieşte că i-aş mulţumi şi lui, pentru că semăn foarte mult cu el. Mamei că mă suportă şi băiatului meu că mă suportă, că ne suportăm reciproc, că nu este uşor. Este micuţa mea familie şi cui să-i mulţumesc decât micuţei mele familii? Acum a venit şi Tudor din Olanda şi o să trecem peste greutăţile astea, în picioare, împreună!”

Ce-ţi doreşte actriţa Carmen Tănase de la anul 2021?

Aş vrea măcar să pot să joc. Nu am mari aşteptări, adică cumva să-şi facă un pic de culoare în nebunia asta, meseriile artistice. Să fim sănătoşi şi să le ducem cu fruntea sus!”, conchide actriţa.

 

 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici