Raluca Turcan: Prin "must carry" nu ne propunem să dăm o lovitură economică televiziunilor private

Raluca Turcan, preşedintele Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor, a declarat, miercuri, că parlamentarii nu îşi propun "să dea o lovitură economică televiziunilor private", prin scoaterea lor din "must carry", întrucât s-ar putea ajunge la "distorsionarea liberei concurenţe" pe piaţa de cablu.

234 afișări
Imaginea articolului Raluca Turcan: Prin "must carry" nu ne propunem să dăm o lovitură economică televiziunilor private

Raluca Turcan: Prin "must carry" nu ne propunem să dăm o lovitură economică televiziunilor private (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor s-a întâlnit, miercuri, cu nouă membri ai CNA - Răsvan Popescu, preşedintele Consiliului, Ioan Onisei, vicepreşedintele Consiliului, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Dan Grigore, Gelu Trandafir, Christian Mititelu, Attila Szasz, Constantin Duţu. La Comisia de Cultură au fost prezenţi şi reprezentanţi ai posturilor de televiziune Pro TV, Antena 1, Naţional TV, Kiss TV, dar şi ai Asociaţiei Române de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA).

În timpul şedinţei, membrii CNA au spus că intenţionează să remodeleze regula "must carry" - definită în prezent în articolul 82 din Legea audiovizualului - din cauză că, în prezent, cabliştii sunt obligaţi să ofere în grilele lor canale de televiziune private, în funcţie de audienţa pe care acestea o au, fapt care a făcut obligatorii la retransmisie posturi precum Mynele TV şi Taraf TV, care nu satisfac interesul superior al publicului.

În urma discuţiilor, Raluca Turcan, preşedintele Comisiei, a spus că nu s-a conturat un punct de vedere final în privinţa modificării regulii "must carry", precizând însă că acest principiu nu va fi exclus din Legea audiovizualului. Ea a spus, într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, că următoarea dezbatere pe tema modificării "must carry", care ar putea avea loc în luna decembrie, va pleca de la ideea ca televiziunile prezente în "must carry" trebuie să răspundă "interesului public".

"Eu cred că astăzi s-a conturat un punct de vedere general, referitor la necesitatea acestui principiu "must carry" pe piaţa audiovizuală şi, în acelaşi timp, că renunţarea completă la acest principiu ar produce distorsiuni. Ca problemă care a ridicat cel mai mare interes a fost cum va funcţiona acest principiu astfel încât să răspundă şi cerinţei de interes public. Practic, dezbaterea viitoare va pleca de la încercarea de a defini interesul public dincolo de audienţă, care este un criteriu foarte important, cred că avem datoria pentru societate să urmărim şi o anumită calitate a spaţiului audiovizual, iar această calitate se poate să rezulte dintr-o definire a interesului public şi a unor principii care este obligatoriu să fie respectate, în condiţiile constituţionale şi democratice de libertate de exprimare, de libertate de manifestare. Nu au fost opinii ferme printre oamenii care au forţă legislativă de a renunţa la acest principiu şi efectele pozitive ale lui au fost subliniate", a spus Raluca Turcan.

Ea a mai spus că se va ţine cont în dezbaterea viitoare asupra regulii "must carry" şi de principiul economic. "Nu ne propunem să dăm o lovitură economică televiziunilor private, ele trebuie încurajate, trebuie definit mai bine rolul televiziunii publice şi al radioului public, dar, dacă ar fi să renunţăm la acest principiu, e posibil să se ajungă la situaţii în care anumiţi cablişti să preia televiziuni contra cost, ceea ce ar duce la distorsionare a liberei concurenţe", a spus Turcan.

Totodată, ea precizat că este posibil chiar ca forma actuală a principiului "must carry" să nu fie schimbată. "Dacă se va găsi o variantă mai bună, astfel încât să fie în continuare susţinute televiziunile private, dar să răspundem mai bine şi dorinţei noastre de a apăra mai bine interesul public, este posibil să-l modificăm. Dacă nu, va rămâne în aceeaşi formă", a explicat Raluca Turcan.

Membrii CNA, prezenţi, miercuri, la Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor, au spus că nu doresc să elimine regula "must carry" din Legea audiovizualului, ci să o redefinească astfel încât cabliştii să nu mai fie obligaţi să retransmită în grilele lor posturi de manele.

Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA) a solicitat, luni, Parlamentului să nu dea curs propunerii CNA de eliminare din Legea audiovizualului a dreptului televiziunilor private de a beneficia de retransmisie obligatorie în cablu, la care ar duce modificarea regulii "must carry".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici