Scriitorul Liviu Radu a murit la vârsta de 66 de ani

Scriitorul Liviu Radu, considerat unul dintre cei mai importanţi autori de science-fiction şi fantasy din România perioadei de după 1990, a murit, vineri noaptea, la vârsta de 66 de ani, după o lungă suferinţă.

711 afișări
Imaginea articolului Scriitorul Liviu Radu a murit la vârsta de 66 de ani

Scriitorul Liviu Radu a murit la vârsta de 66 de ani (Imagine: Shutterstock)

Liviu Radu, născut pe 20 noiembrie 1948, la Bucureşti, a fost considerat unul dintre cei mai importanţi autori de science-fiction şi fantasy din România perioadei de după 1990. A scris peste 10 romane şi aproape tot atâtea volume de proză scurtă, potrivit unui anunţ publicat pe blogul editurii Nemira.

A debutat în 1993 în revista Quasar cu povestirea "Faţa nevăzută a planetei Marte", iar în decursul timpului a colaborat cu numeroase publicaţii şi periodice de gen: Jurnalul SF, CPSF, ArtPanorama, Lumi virtuale, ProScris, Nautilus, Almanahul Anticipaţia.

În anul 1991 a debutat cu romanul "Trip-Tic". A semnat, de asemenea, romane ca "Opţiunea" (2004), "Spaime" (2004), "Waldemar" (2007), "Modificatorii" (2010) şi "Vânzoleli nocturne" (2012) şi volume de proză scurtă, cele mai recente fiind "Povestiri fantastice" (2008) şi "Singur pe Ormuza" (2011).

A fost distins cu premiul Vladimir Colin în anul 2000, Marele premiu Seniorii Imaginaţiei (Editura Eagle/SRSFF - 2011), premiul special FanSF (2013). La fel de importantă a fost şi activitatea sa de traducător, printre autorii pe care i-a popularizat numărându-se nume sonore precum Isaac Asimov şi Neil Gaiman.

"Din păcate însă, începând cu acest weekend nu vom mai putea vorbi despre Liviu Radu, cel căruia îi aparţine impresionantul curriculum vitae mai sus menţionat, decât la timpul trecut. Autorul care şi-a pus amprenta asupra science-fiction-ului românesc s-a stins din viaţă în acest weekend după o lungă suferinţă, lăsând comunitatea iubitorilor de literatură de anticipaţie fără unul dintre cei mai importanţi membri ai săi. Dumnezeu să-l odihnească în pace", se spune în anunţul publicat pe blogul editurii Nemira.

Liviu Radu va fi înmormântat marţi, potrivit apropiaţilor acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici